Blog 'Digitaal dieet'

Eigenlijk weten we ook zonder al die artikelen en onderzoeken wel dat dat getuur op een schermpje niet goed voor ons is. Maar onze smartphones blijken toch moeilijker te weerstaan dan we dachten. Daarom gaan we op woensdag 13 maart 2019 weer beginnen met digitaal vasten bij het Stoofje. In zes weken creëer je een blijvend gezondere omgang met je smartphone. Zodat je je minder laat afleiden en dus tijd en aandacht overhoudt voor de dingen die er écht toe doen. Doe mee en meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 0165-313 078 (tijdens openingstijden). Meer informatie lees je hier.

Het is niet de eerste keer dat ik ga vasten. Op 1 maart 2017 gingen Nicole Froeling, eindredacteur bij dagblad BN/DeStem, en ik de uitdaging aan: 40 dagen vasten van sociale media. Een soort digitaal dieet, waarvan we wekelijks verslag deden op de website van de krant. Het vasten leverde ons naast tijd, rust en energie ook waardevolle en soms confronterende inzichten op. Het lastigste van een dieet is echter het volhouden ervan wanneer het normale leven weer begint. Daarom blogden we vanaf Pasen hier samen een tweede termijn van 40 dagen. In 2018 heb ik opnieuw gevast en dit jaar doe ik dat dus weer. Lees en doe mee en laat je inspireren tot meer vrijheid met minder smartphone!

 

Zaterdag 3 juni 2017: Drie maanden digitaal dieet: tijd, rust en bewustwording

Het allerlaatste blog! Jamie zit voortaan met Trouw.nl op de wc in plaats van met Facebook en Nicole grijpt niet meer zo gedachteloos en automatisch naar haar telefoon als vóór de vastenperiode.

 

Maandag 22 mei 2017: Volgend jaar na carnaval opnieuw vasten

Jamie belandt in een digitale crisis en Nicole kan het niet meer opbrengen haar socialemediaverslaving onder de duim te houden.

 

Maandag 15 mei 2017: 'Sociale media zijn een loopband die eeuwig doorgaat'

Nicole vraagt zich af of sociale media nou eigenlijk zinloos zijn en Jamie is er wel klaar mee.

 

Maandag 8 mei 2017: Smoesjes om te kunnen Facebooken

Nicole vindt dat Jamie smoesjes verzint om te kunnen Facebooken. En dat ze dat zelf ook doet met Instagram en Pinterest.

 

Maandag 1 mei 2017: 'Ik ben weer veranderd in een domme, verslaafde scrollzombie'

Jamie komt oude verslavingsvalkuilen tegen en Nicole verandert naar eigen zeggen weer in een ‘domme, verslaafde scrollzombie’

 

Maandag 24 april 2017: 'Ik vond het makkelijker toen ik nog aan het vasten was'

Jamie ziet haar privéleven op straat ziet liggen en Nicole is haar eigen Instagram-experiment.

 

Onze blogs voor BN/DeStem vind je hier:

Dinsdag 18 april 2017: 'Het zit erop!! We mogen weer'

Maandag 10 april 2017: 'Ik heb gezondigd'

Maandag 3 april 2017: Felle lampen en vieze brillenglazen

Maandag 27 maart 2017: Over zoekgeraakte hondenpoep en kinderen die ongezien van de glijbaan gaan

Maandag 20 maart 2017: Een extra apenbrein in je broekzak

Maandag 13 maart 2017: 'Lang leve het digitale dieet'

Maandag 6 april 2017: 'Verslaafder dan ik dacht'

Woensdag 1 maart 2017: Afscheid van social media: geen timeline, geen likes, geen kliks

 

 

BNDeStem 20170404

Leestip

Meer lezen over leven zonder smartphonestress? Het boek van Alexander Markowetz vond ik echt een Leven zonder smartphonestresseye-opener! Aan de hand van confronterende onderzoekscijfers en psychologische mechanismen in ons brein laat hij je inzien hoe afhankelijk we werkelijk zijn van onze smartphone.