Digitaal dieet-ambassadeurs

Rene de ClercqRené de Clerq

Toen ik ergens in december 2019 benaderd werd door Jamie met de vraag of ik er iets voor zou voelen om mee te doen met haar project Digitaal vasten werd ik meteen enthousiast.

Ze vertelde me wat Digitaal vasten inhoudt, en het sprak me zó aan dat ik dacht: dit is iets wat meer mensen moeten weten! Vervolgens hebben we in 2020 met een aantal Rechtbank collega’s in Breda en Middelburg kennis gemaakt met Jamie en haar methodiek en zijn we met een groep mensen gaan Digitaal vasten in de (van oorsprong Katholieke) vastenperiode tussen Carnaval en Pasen.

Wat blijkt namelijk? We (laat ik het bij mezelf houden trouwens), ik ben zó afhankelijk van mijn smartphone dat ik per dag makkelijk 3 uur kan winnen door dat los te laten. Dus minder Facebook, nieuws-sites, WhatsApp, LinkedIn en al die andere ó zo belangrijke informatiebronnen die voor mijn dagelijkse afleiding en verleiding creëren.

Nou moet je weten dat ik nogal een nieuws-junk ben. Zodra ik wakker word lees ik graag de (digitale) krant en scroll ik door de nieuwssites. Dat zet zich voort in de trein onderweg naar Breda, en elk uur van de dag tjek ik wel ff de berichtjes, nieuwsupdates en zo meer. Alles om op de hoogte te blijven en om die irritante signaaltjes op mijn smartphone weg te krijgen. Ik realiseer me vooraf dat ik gegarandeerd afkickverschijnselen ga krijgen door Facebook, LinkedIn en de nieuwsapps van mijn telefoon te verwijderen. Maar goed, alles voor het goede doel: stoppen met die afhankelijkheid!

En toen….. toen kwam Corona. Aaaaarghhhh!!! Wat nu!!!??? Ik had mezelf immers beloofd om niet langer toe te geven aan de digitale verleidingen. Maar hoe kan ik dan mijn letterlijke nieuwsgierigheid bedwingen? Hoe zorg ik dat ik op de hoogte blijf van de grootste gezondheidscrisis die ons land, sterker nog, onze wereld in zijn greep houdt?

De oplossing bleek simpeler dan ik dacht. Naast de smartphone zijn er immers meer dan genoeg mogelijkheden om mijn dagelijkse nieuwshonger te voeden. Radio 1 en de journaals op TV bieden daartoe meer dan voldoende input. Ik heb overigens ook een abonnement op een krant genomen, nou ja, de zaterdag editie, laten we nou niet gelijk overdrijven. En weet je? Ik geniet er serieus van om op zaterdag de krant uit de bus te halen en met een goeie kop koffie het nieuws te lezen. En een krant, papier, de geur van inkt heeft toch ook weer wel wat!

En zal ik nog wat verklappen over de afkickverschijnselen die bij een dergelijke periode horen? Ja. Ik had er last van. Dat duurde ongeveer twee dagen. Toen ik na een maand (!) weer eens inlogde op mijn Facebook account (via mijn laptop) viel het me op hoe weinig ik heb gemist. Wie gaat waarheen, met wie en waarom, en hoe vaak en waar het allemaal gezellig is: het maakt me allemaal minder uit, en het leven gaat gewoon door! Sorry beste FB-vrienden!

Het Digitaal vasten heeft geleid tot meer tijd voor mezelf, en voor en met mijn directe omgeving, ik ga bewuster met mijn telefoon om, en ik ben weer gaan lezen! Lezen is weer leuk!

Digitaal vasten gaat daarom zeker over in Digitaal diëten!

 

Naar alle digitaal dieet-ambassadeurs >>

Leestip

In Digitaal dieet help ik je in 6 stappen op weg Cover Digitaal dieetnaar een ontspannen, bewuste en gezonde omgang met je smartphone. Je ontdekt waarom het zo lastig is om je mobiel opzij te leggen, in welke behoeften jouw telefoon je voorziet en hoe je dat verandert. Het boek combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met haar eigen jarenlange ervaring en de wijsheid van monniken uit de vierde eeuw. Met als resultaat: een eigentijds digitaal dieet op maat en een heleboel praktische, beproefde tips. Zodat jij je aandacht eindelijk weer kunt besteden aan dat wat er wérkelijk toe doet in jouw leven. Lees meer >> 

KnopBestel