Blog voor BN DeStem over Digitaal dieet in de vastentijd

Drie maanden digitaal dieet: tijd, rust en bewustwording

Jamie zit voortaan met Trouw.nl op de wc in plaats van met Facebook en Nicole grijpt niet meer zo gedachteloos en automatisch naar haar telefoon als vóór de vastenperiode.

 

smartphone op toiletHai Nicole,

Ons laatste blog! Drie maanden lang hebben we elkaar wekelijks gemaild over ons smartphone-wel-en-wee. Wat heeft het ons gebracht? En is het blijvend?

Mij heeft het vasten me vanaf de eerste minuut veel tijd gegeven. Tijd om te schrijven, lezen en na te denken. In de loop van de weken ging het nieuwe er wel vanaf en mengde de gewonnen tijd zich met de gewone tijd. Zeker toen ik een drukke periode had en avond na avond aan mijn laptop gekluisterd zat. Wat wel blijft is dat ik veel meer lees en ook trouwer, namelijk dagelijks, in mijn dagboek schrijf. Mijn hardloopaspiraties zijn bij mijn lentegriepje van laatst jammer genoeg gestrand, maar dat komt wel weer. Eerst mijn boek!

Na de nodige afkickverschijnselen die eerste week gaf het vasten me ook rust. Ook nu ik weer begonnen ben, ben ik niet meer continu Facebookposts aan het verzinnen of maken bij alles wat er gebeurt. De ervaring staat centraal, en niet het delen ervan. Of, zoals jij vandaag tijdens onze lunch zo mooi zei, ik ben weer bezig met de mensen die er zijn en niet met de mensen die er niet zijn. Daarom ben ik privé blijvend gestopt met Facebook.

Toch ben ik niet helemaal ‘los’ van mijn mobiele telefoon. De website van dagblad Trouw vervangt soms de functie van Facebook, tot op de wc aan toe. Maar per saldo vind ik dat toch winst.

De laatste weken ben ik ook milder geworden voor mijn vroegere ‘smartphoneverslaving’. Ik ben me gaan realiseren dat met name Facebook me afleiding gaf in een periode waarin er nogal veel aan de hand was en ik best wat afleiding kon gebruiken. Toch ben ik blij dat ik jou in een impuls heb gemaild en je mij destijds hebt uiverkoren als je vastenmaatje. Want het kostte me uiteindelijk meer dan het me opleverde. De modus die ik nu gevonden heb, voelt goed en lijkt na drie maanden ook houdbaar.

Blijft er dan helemaal niets te wensen over? Tuurlijk wel! Ik leg mijn telefoon lang niet altijd om 21.00 uur weg en dat wil ik eigenlijk wel. Verder ga ik nog een horloge kopen, zodat ik mijn telefoon daarvoor niet meer hoef te gebruiken. Ik heb een idee voor een digitaal dieet cursus in mijn hoofd (nou vooruit, ook voor een hele methode en een boek, maar stap voor stap graag), dus het onderwerp verdwijnt niet uit mijn blikveld.

En ik zou Trouw graag op papier lezen, of in ieder geval de zaterdageditie. Dus als iemand in Oudenbosch zijn of haar Trouw na het uitlezen wekelijks aan mij wil afstaan: graag! Ik heb tenminste drie jaargangen Happinez in de aanbieding als ruil. Kijk, da’s dan weer het handige van sociale media #durftevragen ;)

Hoe kijk jij terug op ons experiment van de afgelopen drie maanden?

Liefs,
Jamie

 

Beste Jamie,

Interessant om te lezen wat onze vastenperiode je heeft opgeleverd, zowel tijdens het 'echte vasten' als de weken daarna. Ook omdat ik erg veel parallellen zie tussen wat jij hebt ervaren en wat ik zelf heb gemerkt. Bijna alles wat je opschrijft, zou ik letterlijk zo kunnen zeggen.

Ook bij mij heeft de veranderde relatie met sociale media me erg veel extra tijd opgeleverd. Tijd die voorheen opging aan Twitter, Facebook of Pinterest gaat nu eerder op aan bijvoorbeeld nieuwsapps of een boek. (Overigens: als je de site van Trouw fijn vindt, zou je ook de app van The Guardian eens kunnen proberen: die is fantastisch!) Die tijd gaat dus nog steeds 'op', maar wel aan zaken die me op een andere manier prikkelen. Aan apps ook die minder verslavend werken, heb ik het idee. Van The Guardian krijg ik geen meldingen dat er nú iemand gereageerd heeft.

En net als jij merk ik dat het me vooral lastig valt sociale media los te laten op momenten dat ik me onrustig voel en mijn hoofd vol zit met dingen waar ik liever niet te veel over nadenk. Dan biedt Twitter of Instagram een snelle en makkelijke afleiding. Ik voelde me daar de afgelopen weken vaak een beetje schuldig over, dat ik er blijkbaar niet toe in staat ben dat mechanisme uit te schakelen. Maar zoals jij zei toen we elkaar deze week zagen: misschien is het helemaal niet zo erg om die makkelijke afleiding af en toe op te zoeken, als je hoofd bijna overstroomt. Als je het maar geen hele dagen doet. Dat lijkt me een heel gezonde zienswijze, dus ga ik proberen hierin wat minder streng voor mezelf te zijn. Nobody's perfect.

Ik grijp in elk geval niet meer zo gedachteloos en automatisch naar mijn telefoon als vóór onze vastenperiode. Als ik op sociale media zit, ben ik me daar bewust van. Ik doe het nooit meer zo lang als vroeger en zeker niet zonder erbij na te denken.

Laatste noot: ik ben er ook erg blij mee dat ik jou dankzij ons 'vastenexperiment' heb leren kennen. Ik vind je een bijzonder leuk en interessant mens, een vrouw met scherpe en frisse inzichten. Bedankt voor je digitale gezelschap, en hopelijk nog eens tot ziens! Die papieren versie van Trouw mag je in elk geval elke zaterdag in Oosterhout komen oppikken, als je eens in de buurt bent.

Het beste,

Nicole

 

Naar alle digitaal dieet-blogs >>

Leestip

In Digitaal dieet help ik je in 6 stappen op weg Cover Digitaal dieetnaar een ontspannen, bewuste en gezonde omgang met je smartphone. Je ontdekt waarom het zo lastig is om je mobiel opzij te leggen, in welke behoeften jouw telefoon je voorziet en hoe je dat verandert. Het boek combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met haar eigen jarenlange ervaring en de wijsheid van monniken uit de vierde eeuw. Met als resultaat: een eigentijds digitaal dieet op maat en een heleboel praktische, beproefde tips. Zodat jij je aandacht eindelijk weer kunt besteden aan dat wat er wérkelijk toe doet in jouw leven. Lees meer >> 

KnopBestel