Digitaal vasten-ambassadeurs

Monica Versluis WagemakersMonica Versluis-Wagemakers

De eerste keer dat Jamie ging vasten van sociale media, naar aanleiding van de oproep van BN/DeStem in 2017, deed ik al gelijk mee. Ik had mijn smartphone nog maar net, maar was er toch al aardig verslaafd aan geraakt!

Mijn verlangen naar rust en stilte maakt dat ik elk jaar weer meedoe. Dat is ook nodig. Tegenwoordig kun je niet meer zonder je telefoon. Daardoor komen sociale media en andere apps automatisch onder je aandacht. Ik merk dat ik daar gedachteloos ingetrokken word.

Bij mij is Facebook de grote ‘boosdoener’. Ik verwijder de app dus ook elk jaar van mijn telefoon, anders zit ik er toch op. Het helpt ook om meldingen uit te schakelen. Daarom ben ik het tweede jaar dat ik ging vasten ook naar de startbijeenkomst bij ’t Stoofje gegaan: je krijgt allerlei praktische tips die je helpen om het vasten gemakkelijker te maken voor jezelf.

Het digitaal vasten geeft mij echt rust. Ik lees meer boeken en handwerk ook meer. Voor mij is de veertigdagentijd een logische tijd om dit te doen. Ook omdat Pasen die periode weer afsluit. Pasen is het moment dat de vruchtbaarheid terugkomt in de natuur. Ik zie dan ook welke vruchten de vastentijd mij heeft gebracht.

Dat vind ik ook zo mooi aan vasten: door iets niet te doen, creëer je iets goeds. We zijn zo gewend dat we vanalles moeten doen om ons doel te bereiken. Het vasten laat ons zien dat je ook iets kunt bereiken door te laten.

 

 

Naar alle digitaal vasten-ambassadeurs >>

Leestip

Meer lezen over leven zonder smartphonestress? Het boek van Alexander Markowetz vond ik echt een Leven zonder smartphonestresseye-opener! Aan de hand van confronterende onderzoekscijfers en psychologische mechanismen in ons brein laat hij je inzien hoe afhankelijk we werkelijk zijn van onze smartphone.