Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

7 redenen om je smartphone thuis te laten als je op vakantie gaat

Zomer! Het vakantieseizoen breekt aan. Of je nu een camping in Zuid-Frankrijk opzoekt of een natuurhuisje in Zuid-Limburg: vakantie doet ons goed. Dat stelt ook psycholoog Janneke Gieles: “We zijn dan gelukkiger, gezonder, meer ontspannen, energieker en tevredener dan wanneer we gewoon thuisblijven.”

Het woord vakantie komt van de Latijnse woorden vacant: leegte en vacantia: vrij van verplichtingen. Op vakantie willen we ons hoofd leegmaken en vrij zijn van zorgen. We willen loskomen van de hectiek van alledag en ontvankelijk zijn voor nieuwe prikkels en ervaringen. Alleen: dat is best lastig als je de helft van je tijd op vakantie met je smartphone bezig bent... Want juist op vakantie, waar een dagelijkse structuur vaak ontbreekt, is de verleiding groot om die (dure!) leegte met je smartphone te vullen. Meer nog dan de tweeëneenhalf uur die we gemiddeld toch al op onze telefoon zitten. Dat is zonde, en niet alleen van je geld. Een nieuwe omgeving ervaar je minder zintuiglijk wanneer je die omgeving door een beeldscherm ziet omdat je de mooiste foto voor Insta wil maken.

Lees meer...

Mens

Als je werk doet met mensen die jouw hulp nodig hebben, dan zou je zomaar het idee kunnen krijgen dat je goed bezig bent. Dat je goed werk doet voor de ander. Nu klopt dat ook wel. En het is ook fijn: iets goeds doen voor een ander geeft je leven zin en betekenis. Je voelt dat je ertoe doet, juist door een ander te helpen. We zijn hier op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar.

Tegelijkertijd ligt er een enorme valkuil op de loer. Want door te denken dat jij de ander helpt, maak je van jezelf de helper en van de ander de geholpene. Jij hebt je leven goed voor elkaar en de ander, nou ja, de ander kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Jouw hulp.

Lees meer...

Licht

Het is een lied dat je altijd wel ergens hoort in die laatste sombere dagen voordat de lente echt doorbreekt: “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.” Ook bij ‘t Stoofje zingen we het geregeld tijdens onze meditaties. Ik vind het dit jaar nog toepasselijker dan anders. Het zijn duistere tijden. Zet de televisie aan, sla de krant open of check je sociale media kanalen en je wordt ermee overspoeld. Het ene beeld is nog donkerder dan het andere.

Lees meer...

Open

Vorig jaar maakte ik in mijn hoofd een lijstje van dingen die ik weer ging doen zodra de corona maatregelen voorbij waren. Dingen waar ik echt naar verlangde. Dit was mijn top 3:

1. Mijn ouders knuffelen, zó lang dat ze zouden zeggen ‘nou, zo kan-ie wel weer’ en dan nog langer;
2. Hardop meezingen met de radio in de supermarkt;
3. Op het schoolplein op mijn jongste wachten, nu het nog kan (want hij zit in groep 8).

Lees meer...

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!