Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Waarom het maken van plannen (geen) zin heeft

De afgelopen twee weken zou ik een pelgrimstocht maken van ’s-Hertogenbosch naar Maastricht. Al wandelend zou ik in 12 dagen 250 kilometer afleggen en afsluiten met twee dagen in het klooster. Ook voor een wandelcoach een flinke uitdaging. Mijn zorgvuldige voorbereiding nam maanden in beslag. Op een zondagmorgen stapte ik in de trein. Mijn kinderen renden een stukje mee. Daar ging ik...! Welgeteld twee dagen heb ik gewandeld. Op de ochtend van dag drie moest ik stoppen vanwege een achillespeesblessure. Weg pelgrimstocht. Het zette me aan het denken. Dat plannen van mij: heeft dat eigenlijk wel zin? En heeft het plannen van je loopbaan, waarin ik mensen begeleid, dan eigenlijk wel zin?

Wandelroute3

Het leven is wat je gebeurt...
John Lennon zong het al: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” Je kunt plannen wat je wilt, maar het leven gebeurt je. En zo is het ook in je loopbaan. Je kunt op weg zijn om leidinggevende te worden, totdat je bij een reorganisatie buitenspel wordt gezet. Je kunt van je handwerk-webwinkel je werk willen maken, maar ineens bedolven worden door de vele andere webwinkels die als paddenstoelen uit de grond schieten. Je kunt van plan zijn om een boek te schrijven en illustreren, maar door een polsaandoening amper nog potlood en pen kunnen hanteren. Kortom: je loopbaan valt helemaal niet te plannen. Net als het leven. Het gebeurt je.

Maar ja. Wat nu als je toch plannen hebt? Als je niet op je plek zit en daar iets aan wilt doen? Als je verlangens in je voelt opborrelen? Als je wensen bij je blijven aankloppen? Als je iets wilt bereiken, veranderen, vervolmaken? Moet je dan maar wachten totdat het je gebeurt? “Als je zelf niets doet, dan gebeurt er niets,” zei iemand mij 15 jaar gelden. En dat is óók waar. Zonder (loopbaan)plannen kom je niet in beweging. “Het pad is het doel,” zeggen de taoïsten vervolgens. Da’s mooi, maar zonder doel blijf je zitten waar je zit. Het is de aantrekkingskracht van een doel die je in beweging brengt. Op weg naar een plek die beter bij je past. Je inspiratie achterna.

Waar was het je om te doen?
Het wordt alleen lastig als je plan Een Plan wordt en je doel heilig. Want ook John Lennon heeft gelijk. Je hebt zoveel niet in de hand. Je komt niet altijd uit waar je dacht of op de manier waarop je gepland had. Zoals ik tijdens mijn pelgrimstocht. Natuurlijk baal je daarvan. (Ikzelf heb een potje staan huilen in de armen van de dame bij wie ik logeerde. Erg fijn!) Maar kijk door je verdriet heen nu eens van een afstandje naar je doel. Waar was het je nu eigenlijk om te doen? Ging het mij alleen om mijn aankomst in Maastricht na 250 kilometer wandelen? Nee. Mijn plannen kwamen voort uit de behoefte aan bezinning, aan verstilling, aan tijd met mezelf, op mezelf. En dat kan ook in een andere vorm. Binnen 12 minuten had ik alle gastadressen afgebeld. Vervolgens heb ik een nieuw plan gemaakt. Ja, een plan! En daaraan heb ik vastgehouden. Ik rustte niet voordat ik een plek had gevonden in een klooster in de buurt waar ik ongeveer een week kon blijven.

En dat lukte. Ik heb zes heerlijke bezinningsdagen gehad bij de Zusters Clarissen in Megen. Fysiek en mentaal onthaast. Gelezen, geschreven, gemediteerd, gebeden. Ik heb met volle teugen genoten van hoe mijn nieuwe plan uitpakte. En dat gun ik jou ook. Want het leven mag ons dan gebeuren, binnen onze cirkel van invloed maken we altijd nog zelf de plannen.

Wil je nieuwe plannen maken voor je loopbaan en leren omgaan met de dingen die je gebeuren? Dan is loopbaancoaching in de natuur echt een aanrader! Neem contact met mij op voor een of meer individuele coachwandelingen.

Naar alle inspiratie-artikelen >>

 

Reacties   

 
#4 Pedro 28-09-2015 17:19
Mooi Jamie. Mijn levensmotto is: "Het leven heeft geen zin, (aan) het leven gééf je zin!" Iets dergelijks proef ik ook in jouw verhaal.
Citeer
 
 
#3 Monique 27-09-2015 20:21
Helemaal waar, Jamie; je reactie op wat het leven met je doet, daar gaat het om. Wat goed dat je niet bij de pakken bent neer gaan zitten maar iets zoiets moois voor jezelf hebt geregeld; een retraite in het klooster! Dat noem ik flexibiliteit. Ik hoop dat veel mensen hebben mogen genieten van jouw wijsheid gisteren. Tot gauw weer!
Citeer
 
 
#2 Jamie Nederpel Coaching 23-09-2015 11:10
Dankjewel Ank :-)
Citeer
 
 
#1 Ank 22-09-2015 13:33
Prachtig Jamie! Je bent een wijze vrouw :-)
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!