Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

De zin van je ontslag (en andere werk-tragedies)

Als de stof van je ontslag is neergedaald, als je je eindelijk hebt overgegeven aan je burn-out, als het conflict met je leidinggevende zijn hoogtepunt heeft gehad, wordt het stiller om je heen. In die stilte rijst de vraag: waarom? Waarom overkomt mij dit? En ‘dat is vanwege het afspiegelingsbeginsel’ is niet het antwoord waarnaar je op zoek bent. Je wilt weten wat de reden ervan is, de zin. Maar vind je wel iets wanneer je naar een reden zoekt? En wat heeft die zoektocht eigenlijk voor nut?

VlindersWaarom? Daarom.
Als sinds mensenheugenis zoeken we naar de zin van ons leven en de gebeurtenissen daarin. Het werkende leven is daarop geen uitzondering. Met waarom-vragen kun je verschillende kanten op. Je kunt proberen te accepteren dat de dingen gaan zoals ze gaan zonder dat ze zin hoeven te hebben. Dat gebeurtenissen willekeurig zijn. Je kunt ook geloven in een God of in de kracht van het universum, dat zij redenen voor deze gebeurtenis hebben. Dan kun je proberen erop te vertrouwen dat hij of zij beter dan jij weet wat er dient te gebeuren. Beide zienswijzen impliceren dat je de zoektocht naar een reden voor je crisis beter kunt staken. In het eerste geval omdat er geen reden is. In het tweede geval omdat de reden is voorbehouden aan een grotere macht. Waarom? Daarom.

In het boek ‘Alles heeft een reden’ legt Mira Kirschenbaum er een zienswijze naast. Zij zegt dat het pijnlijk is om te leven zonder te weten waarom je een crisis doormaakt. Veel pijnlijker dan mensen denken. En de crisis is van zichzelf al pijnlijk genoeg. Als je weet waarom iets je overkomt, kun je verder (nadat je voldoende ruimte hebt gegeven aan je verdriet en boosheid uiteraard!). Kirschenbaum heeft het hier over een bijzonder soort ‘waarom’. Ze helpt mensen zoeken naar de betekenis, de zinvolle betekenis die een pijnlijke gebeurtenis in hun leven heeft. Die betekenis zit vaak verpakt in de vorm van een levensles. Ze noemt 10 verschillende levenslessen die uit haar onderzoek naar voren kwamen, variërend van je thuis voelen in de wereld tot je ware verborgen talent ontdekken.

Geen kosmische rekensom
Dat wil niet zeggen dat zo’n levensles het gebeurde rechtvaardigt of het verlies compenseert. Het is geen kosmische rekensom. Kirschenbaum dankt haar persoonlijke levensmissie bijvoorbeeld aan de holocaust. Haar hele carrière als therapeut, onderzoekster en schrijfster heeft te maken met het vechten van mensen tegen het idee dat ze bepaald worden door hun slachtofferschap. Natuurlijk had ze liever gehad dat de hele holocaust niet had plaatsgevonden en haar familie nog leefde. Eén gevonden levensmissie kan één dode niet rechtvaardigen, laat staan 6 miljoen. Maar het is gebeurd en het heeft haar de weg gewezen naar haar missie.

Je beste, meest ware zelf worden
Helaas komen negatieve gebeurtenissen niet met een etiket dat je precies vertelt wat je ervan kunt leren. En er is niet zoiets als een betekenissenwoordenboek waar je bij de ‘b’ van burn-out leest wat je ervan moet leren. De een leert door een burn-out weer plezier te maken in zijn leven, een ander wordt er sterker van en weer een ander accepteert zichzelf nadien meer zoals zij is. Crises hebben van zichzelf dus geen betekenis, ze krijgen de betekenis die jij eraan geeft. Kirschenbaum nodigt je dan ook uit om niet naar de gebeurtenis zelf te kijken, maar naar wat die binnenin jou teweeg brengt. Haar basisprincipe is: “Het goede dat voorkomt uit de slechte dingen die je overkomen, helpen je om je beste, meest ware zelf te worden.”

Zo kun je ook naar je ontslag, burn-out of conflict kijken. Hoe vervelend ook, hoe diep je dal ook is: als het ergste verdriet voorbij is, begin je te zien wat het je naast alle ellende heeft gebracht. Misschien heb je angst kunnen loslaten of heb je geleerd hoe je moet vergeven. Door zelf betekenis te geven aan deze negatieve gebeurtenis in je leven, kun je je crisis transformeren van een pijnlijke, nutteloze gebeurtenis tot een pijnlijke, zinvolle gebeurtenis. En dat leeft, werkt en slaapt een stuk prettiger.

Wil je je loopbaan weer zin geven na een ontslag, burn-out of andere crisis? Ben je opzoek naar de betekenis van negatieve gebeurtenissen in je werkende leven, om zo verder te kunnen in je loopbaan? Een coachwandeling in de natuur brengt je tot nieuwe inzichten. Help jezelf vooruit en neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling. Zo kun je zelf ervaren wat wandelend stilstaan bij werk en loopbaan je brengt.

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!