Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

'Ik vond het makkelijker toen ik nog aan het vasten was'

Jamie ziet haar privéleven op straat ziet liggen en Nicole is haar eigen Instagram-experiment.

 

20170417 104625Hai Nicole,

Zo, we mogen weer... Hoe bevalt het jou? Zit je weer ‘volle bak’ op Strava, Instragram en Twitter? Of toch minder of anders dan eerst?

Mijn terugkeer op Facebook heb ik zo lang mogelijk uitgesteld. De dag dat we weer mochten kwam ik terug van een stilteretraite bij de zusters Clarissen in Megen, waar ik vijf dagen zonder telefoon (!) had doorgebracht. Mijn hoofd stond helemaal niet naar sociale media. Maar ook de dag erna niet. Ik was nog steeds zo geschrokken van het effect dat de Facebookapp vòòr onze vastenactie op me had, dat ik er eigenlijk niet meer aan wilde.

De schrijver in mij denkt daar heel anders over. De ondernemer trouwens ook. Dus heb ik inmiddels de eerste twee halve uurtjes erop zitten. Op mijn laptop, want ik heb geen van de sociale media apps terug op mijn telefoon gezet. Dat scheelt een hoop. Het maakt het posten ook een stuk omslachtiger. En dat is precies de bedoeling. Want voorheen postte ik veel en vaak.

Zo was ik dit weekend op een verjaardag, waar een vriendin van een vriendin me vroeg of ik op mijn plek zat in mijn nieuwe appartement. Ik begon enthousiast te vertellen over het hoge plafond in mijn woonkamer en de boekenwand van steigerbuizen en –hout die we daar gezet hebben. Maar dat wist ze allemaal al. Destijds vond ik dat normaal. Nu denk ik: “Jeetje. Iedereen weet hoe mijn woonkamer eruit ziet. En zo geworden is.” En niet omdat ik die een keer trots heb laten zien (het is ook echt een heel gave boekenwand), maar omdat ik zó vaak foto’s gepost heb dat heel wat mensen de hele opbouw van de wand meerdere keren voorbij hebben zien komen. Dat zou ik nu niet zo snel meer doen.

Het is op Facebook wel zoeken tussen zakelijk en privé. Omdat die best door elkaar lopen bij mij. Het helpt ook niet mee dat Facebook maar aan 10% van de likers van mijn bedrijfspagina mijn posts laat zien. Zo wordt het natuurlijk niks met de verkoop van mijn boek! Voor nu heb ik besloten voorzichtig te zijn met mijn privé pagina, maar deze wel oprecht enthousiast te benutten voor de dingen waarop ik trots ben. Zoals mijn boek.

En zo betrapte ik me er afgelopen vrijdag op dat ik een post aan het schrijven was in mijn hoofd. Voor mijn bedrijfspagina, dat wel. Maar toch. Het is weer even wennen. Ik vond het makkelijker toen ik nog aan het vasten was!

Lieve groet,
Jamie

 

IMG 20170423 WA0004

Hoi Jamie,

Volgens mij gedraag jij je als het om sociale media gaat een stuk 'netter' dan ik, want ik zag dat je al héél lang (lees: zeker 24 uur) niet op WhatsApp had gekeken. Dat lukt volgens mij alleen als je besloten hebt je telefoon vrij consequent links te laten liggen.

Herkenbaar wat je schrijft over de intieme informatie die je ongemerkt deelt via bijvoorbeeld Facebook. Inderdaad: zonder dat je er erg in hebt, weten mensen gewoon hoe je huiskamer erbij ligt, wat je met je kinderen doet, dat de afwas er nog staat. Gek eigenlijk dat je dat pas gek gaat vinden als je er een tijdje afstand van hebt genomen. Want ik deel je mening: vreemd is het wel, dat je een deel van je (zeer) persoonlijke levenssfeer op sociale media met zo'n groot en diffuus publiek deelt.

Net als jij heb ik na het einde van de vastenperiode een aantal apps heel bewust van de telefoon af gehouden. Facebook en Twitter keerden op de smartphone niet terug. Tijdslurpers zonder meerwaarde, heb ik besloten. Al heb ik op het werk af en toe wel een schermpje open gehad, omdat het als journalist soms gewoon handig is dingen op Twitter en Facebook te zoeken. Maar zodra ik de deur van de redactie achter me dichttrek, heb ik aan die sociale media nu totaal geen behoefte meer.

Wel ben ik weer fanatiek op Instagram en Strava gedoken.
Op Strava uit overtuiging: dat is echt een medium dat voor mij meerwaarde heeft. Buiten atletiekverenigingen om voor marathons trainen is vaak een wat eenzame bedoening, en dankzij Strava voel ik me toch een beetje verbonden met andere sporters. Dat helpt me gemotiveerd te houden, dus Strava heeft echt een functie.
Instagram niet, zeg ik eerlijk. Dat drukt gewoon op al die psychische knopjes die sociale media zo verslavend maken. Maar Instagram zie ik nu even als experiment: ik bestudeer wat het met me doet, hoe vaak ik de drang voel iets te checken, welk gevoel likes me eigenlijk precies opleveren. Ik ben mijn eigen studieobject. Misschien dat ik er over een paar weken zinnige conclusies uit kan trekken.

Tot volgende week,

Liefs,

Nicole

 

Naar alle digitaal dieet-blogs >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!