Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

'Ik ben weer veranderd in een domme, verslaafde scrollzombie'

Jamie komt oude verslavingsvalkuilen tegen en Nicole verandert naar eigen zeggen weer in een ‘domme, verslaafde scrollzombie’.

 

Facebook

Hai Nicole,

Nou ben ik in week twee van ons post-vasten, zoals jij het laatst zo mooi noemde, toch bijna weer in de oude Facebook-valkuil gestapt…

Dat zit zo. Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met een mega-project voor mijn zus die vrijdag 30 wordt. Ze leest mee, dus ik kan er verder niets over vertellen, maar voor dat project heb ik heel wat uren achter de laptop doorgebracht. Ook ´s avonds na 21.00 uur, wat ik eigenlijk niet meer doe. Maar dat is het punt niet. Het was tijdelijk en het was geweldig om te mogen doen.

Het punt is, dat ik sinds Pasen zo’n drie keer per week een half uurtje op ‘mijn oude verslaving’ Facebook bezig ben. Vanaf de laptop. Inderdaad, diezelfde laptop waarmee ik de afgelopen week elk verloren uurtje op schoot aan het project zat te werken. En daar ging het toch bijna weer als vanouds. Elke keer wanneer ik het project afsloot, gingen mijn blik en mijn aandacht naar de Facebookpagina die me vanaf het Google Chrome-startpagina (want recent bezocht) lonkte. En een enkele keer volgde ook mijn rechtermiddelvinger op het scrollvlak die neiging. Volautomatisch, net als voor het vasten.

De winst is natuurlijk dat ik dat nu doorheb en dat ik mijn automatische gedrag kon stoppen en de laptop kon afsluiten zonder naar Facebook te gaan en zomaar ineens weer een half uur verder te zijn. Maar toch. Ik vind het licht verontrustend dat iets waar ik zo bewust mee gestopt en nu gematigd ben, en wat me in die vorm prima bevalt, nog steeds zo’n effect heeft op mijn onbewuste. En dat het zelfs, al is het maar even, mijn rechtermiddelvinger aanstuurt! Ik hou graag zelf de regie over mijn ledematen… Ik weet inmiddels dat Facebook op allerlei psychische knoppen in ons onderbewuste drukt. En dat ik doe wat ik kan, namelijk me bewust zijn van de verleiding en die weerstaan. Maar toch. Zes weken vasten, twee boeken over smartphoneverslaving en -afleiding en twee post-vastenweken later speelt dit dus nog steeds. Wonderlijk, toch?

Inmiddels heb ik Facebook verwijderd uit mijn internetbezoekgeschiedenis. Ik hoef het mezelf niet onnodig lastig te maken :)

Hoe gaat het met jouw bewuste en onbewuste neigingen in je Instagram-experiment?

Liefs,

Jamie

 

Hoi Jamie,

Instagram werkt net zo keihard op mijn onbewuste, volautomatische 'klikinstincten' als Facebook op de jouwe.

Mijn experiment was: zien wat er gebeurt als ik mezelf weer volledig de vrije hand zou geven op Instagram. Nou, dit is wat er gebeurde: binnen twee weken ben ik weer veranderd in een domme, verslaafde scrollzombie. Met een hand die voortdurend naar mijn broekzak tast om te kijken of mijn foto's al zijn geliked en of 'iemand er nog wat leuks of grappigs op heeft gezet'. Ik ben echt een beetje in shock - opnieuw - over hoe sterk de aantrekkingskracht van sociale media is, zelfs als je denkt dat je er bewust mee om kunt gaan. Daar zit je dan weer, op de bank, smartphone in de hand, met een 5-jarige dochter naast je die vraagt wanneer je nou komt spelen. Ik ben echt teleurgesteld in mezelf. Blijkbaar heb ik toch (te) weinig geleerd van onze vastenperiode.

Tijd voor maatregelen. Mijn experiment wordt beëindigd. Ik krijg van mezelf weer een gedeeltelijk Instagramverbod: ik mag nog maximaal eens per dag een foto plaatsen, en alleen op het moment van plaatsen ook naar andermans foto's kijken. Eens zien of ik mezelf dan weer in de hand kan houden.

Bovendien stel ik bij deze een volledig smartphoneverbod voor mezelf in vóór het ontbijt en aan de eettafel. Overigens ook als aan die eettafel andere dingen gebeuren dan eten, zoals knutselen of de krant lezen.

En net zoals jij Facebook uit je zoekgeschiedenis hebt gehaald om onnodige verleidingen te mijden, heb ik bijna alle meldingen op mijn smartphone uitgezet. Ik zie van niet één app meer dat er nieuwe meldingen zijn, zelfs niet van WhatsApp. Pas als ik dingen bewust open klik, zie ik of er iets gebeurd is.

Deze weken na het vasten vind ik echt veel moeilijker dan het vasten zelf, toen het gewoon duidelijk was dat er niks 'mocht'...

Tot snel,

Nicole

 

Naar alle digitaal dieet-blogs >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!