Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Smoesjes om te kunnen Facebooken

Nicole vindt dat Jamie smoesjes verzint om te kunnen Facebooken. En dat ze dat zelf ook doet met Instagram en Pinterest.

 

Hai Nicole,

Ik moet je iets bekennen. Nu mijn boek bijna uitkomt, begin ik Facebook ineens weer hartstikke leuk te vinden. Ik zou het liefst elke mijlpaal (of scheet, zo je wilt) wel willen delen. Dat mijn boek een ISBN heeft, dat het op literatuurplein.nl te vinden is, dat ik de uitnodigingen voor de feestelijke boekpresentatie heb verstuurd, dat ik met een locatie in Oudenbosch bezig ben voor een lezing, dat ik de ondertitel veranderd heb. En dan noem ik de helft nog niet.

Nou is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Het is mijn werk om mensen te inspireren en daarbij wil ik graag dat de boodschap in mijn boek zoveel mogelijk mensen bereikt. Facebook dient beide doelen. Ik doseer het aantal berichten (van de eerdergenoemde ‘boek-scheten’ heb ik er twee gepost), mensen reageren enthousiast, hartstikke prima.

UnlikeMaar ik moet wel weer oppassen. Wanneer je meer deelt, krijg je ook meer reacties. En jeetje wat is het verleidelijk om elke keer als je je laptop aanhebt ‘even’ te kijken wie er hoe gereageerd heeft! Bovendien, als ik vervolgens het tabblad met Facebook afsluit zonder uit te loggen en verder werk op een ander tabblad van mijn browser, krijg ik toch meldingen wanneer iemand gereageerd heeft.

Ik moet echt mijn best doen om niet op die verlokking in te gaan. Want voor ik het weet, ben ik zo weer afgeleid van wat ik werkelijk te doen heb. En hoewel ik het prima vind dat ik de leuke kant van Facebook heb herontdekt, ben ik niet van plan het weer zo sterk toe te laten als eerst. Mijn zelfbedachte tijdslot van drie tot vier keer een half uur per week doet hopelijk zijn werk.

Je hoort wel eens zeggen dat mensen met die zijn afgevallen ‘levenslang’ hebben: dat ze hun hele leven op hun eten moeten blijven letten, omdat ze anders zo weer teveel wegen. Ik vraag me af of dat met dit dieet ook het geval is. Of het continu aandacht zal vragen om alle verlokkingen en verslavingen het hoofd te bieden. Voorlopig lijkt het er wel op. En hoewel het bij tijd en wijle hard werken is, vind ik het nog steeds de moeite waard.

Hoe gaat het met jouw nieuwe digitaal dieetrichtlijnen? Werpen ze hun vruchten af?

Liefs,
Jamie

 

Dag Jamie,

ik meen in jouw blogje ongeveer te lezen wat er in mijn eigen hoofd ook gebeurt.
'Maar als ik maar af en toe kijk is het toch niet erg?'
'Maar als ik het maar twee uur per week doe loopt het toch niet uit de klauwen?'
Maar als, maar als, maar als. Zoals jij al zegt: de verleiding van sociale media blijkt gewoon groot, nog steeds. Anders hadden we al die smoesjes niet nodig. Want ja: wat ik doe, is smoesjes verzinnen om aan mijn verslaving toe te mogen geven. En wat jij doet, klinkt eigenlijk niet heel anders, als ik zo eerlijk mag zijn.

Zoals je leest, heb ik nog steeds grote moeite om mijn bezoekjes aan sociale media binnen de perken te houden. Deze week bezocht ik Instagram tóch vaker dan ik met mezelf had afgesproken. En Pinterest begint ook weer steeds harder aan me te trekken.

Ik probeer er nu een beetje anders naar te kijken. Met een andere bril op. Niet te denken: ik mag nu even niet op sociale media, maar te denken: ik wil iemand zijn die liever met haar gezin praat dan in een schermpje kruipt. Zo probeer ik mezelf duidelijker te maken waaróm ik niet de hele tijd mijn apps open wil klikken, dat het me vooral ook iets brengt om dat niet te doen. Maar die bril - niet denken aan wat je niet 'mag', maar aan wat je ermee wint door iets niet te doen - zakt wel de hele tijd van mijn neus.

Het blijft gehannes. Inderdaad: alsof je eindelijk op gewicht was en nu overal koekjes ziet. En je weet wel waarom je ze niet meer pakt. Of minder vaak, in elk geval. Maar je weet nog steeds dondersgoed hoe lekker het zou zijn om gewoon eens helemaal je tanden te zetten in die koekjes waar je zo'n enorme zin in hebt.

Tot volgende week,

Nicole

 

Naar alle digitaal dieet-blogs >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!