Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Volg de tekens

Onlangs zag ik de film Avatar (vrij laat, ik weet het). De film geeft een inkijkje in het leven in het jaar 2154 op de maan Pandorra. Op Pandorra worden de witte pluisjes uit de Boom der Zielen gezien als tekens van godin Eywah. Zodra je zo’n wit pluisje ziet, weet je dat ze je iets probeert te vertellen. Bijvoorbeeld welke beslissing je moet nemen. Of dat je beter nog even kunt wachten met beslissen. Wat lijkt me dat heerlijk, verzuchtte ik na het zien van de film, dat je zulke duidelijke tekens krijgt op je weg! Het is dan alleen nog maar een kwestie van je ogen goed openhouden. Héél anders dan hoe we dat in ons eigen leven kunnen ervaren.

Avatar Eywah

Klein Duimpje
We vinden het maar lastig om te zien wanneer iets een teken is. En of zulke tekens eigenlijk wel bestaan. Want wie plaatst die tekens op onze weg? Is er een hogere macht, een god, die als Klein Duimpje kiezelsteentjes op ieders individuele levenspad neerlegt die je alleen maar hoeft te volgen? De vraag rijst vervolgens ook of onze weg dan al helemaal is uitgestippeld. Of er een goede en verkeerde weg is voor ieder van ons. En of sommige mogelijkheden die zich in ons leven aandienen de bedoeling zijn en anderen juist niet.

Ik vind dat allemaal maar moeilijk te geloven. Weten doe ik het in ieder geval niet.

Of ik nu geloof in tekens of niet, sinds ik de film heb gezien word ik bedolven onder de witte pluisjes. Het begon met één heel klein wit pluisje in mijn slaapkamer. Inmiddels dwarrelen tijdens elke coachwandeling en daarbuiten de pluisjes me om de oren. Ik weet het, het is ook gewoon de tijd van het jaar. Het is gewoon toeval. Maar het doet me meer dan dat. Het voelt alsof iets of iemand me lachend zegt: “U wilde witte pluisjes, mevrouw Nederpel? Alstublieft, daar zijn uw pluisjes!” Een grapje van het universum, noem ik dat.

Synchroniciteit
Carl Jung noemde het synchroniciteit. Van synchroniciteit is sprake wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden. Voor de betrokkene is er een zinvol verband tussen beide gebeurtenissen, hoewel er niet per sé sprake is van oorzaak en gevolg. Eenvoudig gezegd: je ervaart het als ‘meer dan gewoon toeval’; omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken schijnen te hebben, maar niet zo dat het ene het andere heeft voortgebracht.

Alles draait om de betekenis die we zelf aan dingen geven. Natuurlijk zijn die pluisjes gewoon pluisjes. In het Arboretum honderd meter van mij vandaan staat de zwarte balsempopulier en zij pluist in mei niet alleen de hele botanische tuin onder maar ook alle straten er omheen. Dat doet ze elk jaar. En deze populier is niet de enige boom die dat in dit seizoen doet. Toch hebben de pluisjes meer betekenis voor mij. Ze herinneren me er al wekenlang aan dat ik meer op mijn intuïtie mag vertrouwen. Op goddelijke ingevingen tijdens gesprekken, op inspiratie uit boeken die ik toevallig van de plank pak, op dat wat ik om me heen zie en hoor en voel. Zoals de spechten die mij tijdens coachwandelingen vaak komen vertellen dat ik op de goede weg zit in het gesprek. Niet dat spechten mij dat letterlijk vertellen. Die spechten zitten gewoon hun eten tevoorschijn te roffelen. Maar het idee dat zo’n specht mij en mijn gesprekspartner laat horen dat we goed zitten, sterkt mij en helpt mij te vertrouwen op dat wat ik van binnen al weet, hoor en aanvoel.

Vertrouwen betekent ‘met zekerheid hopen’. Misschien ben ik niet zo goed in geloven, maar in hopen ben ik een kei. En omdat er terwijl ik dit schrijf een wit pluisje tussen mij en mijn notitieboekje zweeft, zal ik blijven oefenen in ‘met zekerheid hopen’ dat mijn intuïtie mij de weg wijst. En dat hoop ik ook voor jou.

Het valt niet mee om in de hectiek van alledag te ontdekken welke kant het opgaat met je (werkende) leven en hierin beslissingen te nemen. Terwijl er heus wel tekens of signalen zijn die je de weg wijzen. Coaching in de natuur helpt je stil te staan en van daaruit je richting te vinden. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling in het Pagnevaartbos in Hoeven.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!