Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Verbeter jezelf, begin bij de wereld

“Hoe meer ik mezelf wegcijfer, hoe krachtiger ik ben.”

Bij mij gingen alle alarmbellen rinkelen. Wegcijferen is nooit goed. Van Dale verwoordt het als ‘je eigen belangen volstrekt niet in aanmerking nemen’. Had deze jonge vrouw een gebrek aan zelfliefde? Wist ze wel hoe bijzonder ze was? Hoe uniek haar bijdrage? Zag ze soms niet wat ik in haar zag? Maar toen ik naar haar keek, leek het er helemaal niet op alsof ze ergens een gebrek aan had. De kracht waarover sprak, zag ik in haar ogen. Wat was er aan de hand?

Wereldhanden

Dankbaar in plaats van trots
Ze legde uit dat ze in plaats van naar haar eigen belang te kijken, vooral kijkt naar wat de ander nodig heeft. Haar kinderen, haar man, de klanten die ze helpt. Daar handelt ze naar. En wanneer dat goed gaat voelt ze zich niet trots, maar dankbaar. Alles wat ze is en kan is immers niet haar persoonlijke verdienste, maar is haar gegeven.

Het is een wonderlijke manier van in het leven staan. Het gevaar is dat je jezelf zo wegcijfert, zo ´volstrekt´ zoals Van Dale zegt, dat je jezelf leeg geeft. Met alle gevolgen van dien. Ieder mens heeft wel iets nodig. Al is het ‘maar’ slaap, eten en liefde. Anderzijds is deze levensvisie een mooi tegengeluid in onze maatschappij zoals die nu is. We zijn vooral bezig elkaar te laten zien hoe geweldig, mooi, leuk en succesvol we zijn. Als je iets wilt bereiken, bijvoorbeeld in je werk, is het belangrijk dat je jezelf promoot op LinkedIn en in beoordelings- en sollicitatiegesprekken niet terugdeinst om je kwaliteiten te benoemen, inclusief voorbeelden van je eigen unieke bijdrage. We zijn een land vol unieke ikjes, en daar kun je zomaar het gevoel van krijgen dat je niet uniek genoeg bent. Met alle gevolgen van dien.

We zijn allemáál uniek
Natuurlijk mag je trots zijn op wat je bereikt hebt, op wat je met je kwaliteiten gedaan hebt, op alle vlieguren die je hebt gemaakt om beter te worden en op waar dat toe geleid heeft. Die vlieguren heb je immers zelf gemaakt, daar heb je hard voor gewerkt. Je bent ook daadwerkelijk uniek, geen twee mensen zijn hetzelfde. De paradox is dat we allemáál uniek zijn, de een is niet unieker dan de ander. Trots op onze eigen uniciteit kan ook leiden tot hoogmoed. Wat helpt is niet kijken naar wat ons 'ikje', ons ego nodig heeft, maar naar wat er in elke situatie van ons gevraagd wordt. Welk appèl het leven op je doet. Waartoe jij, en jij alleen op dat moment wordt uitgenodigd. En daar gehoor aan geven.

Eindeloze cirkel van betekenis en voldoening
Daarnaast helpt het dus om ook dankbaar te zijn voor wat ons gegeven is, zowel in onszelf als in alles om ons heen. Voor het karakter waarmee je geboren bent, voor de mensen met wie je leeft en werkt, voor de situaties die je hebben gemaakt tot wie je nu bent. Onderzoekers weten steeds beter wat dankbaarheid nu eigenlijk met ons doet: het verkleint ons wankele ego met zijn niet te stollen behoefte aan bevestiging, het maakt ons minder afhankelijk van persoonlijke successen (waardoor we grappig genoeg vaak succesvoller zijn), en bovenal: het zorgt ervoor dat we meer oog hebben voor de ander en meer van onszelf geven. En dat is niet alleen prettig voor de maatschappij als geheel, maar ook voor jezelf. Het zoeken van verbinding met anderen en het bijdragen aan iets dat onszelf overstijgt zorgt namelijk voor een gevoel van zin en betekenis, zo schrijft Emily Esfahani Smith in De kracht van betekenis. En een gevoel van zin en betekenis leidt weer tot een diepere vorm van welbevinden dan het nastreven van het wat oppervlakkiger geluk dat je op Facebook en Insta tegenkomt. Innige tevredenheid, noem ik dat altijd. Vanuit die innige tevredenheid kun je nog weer meer betekenen, wat je nog meer voldoening geeft. Het is een eindeloze cirkel van betekenis en voldoening die begint bij geven, bij de blik op iets of iemand buiten jezelf.

Geef!
Verbeter dus jezelf en begin bij de wereld. Zeker, jouw unieke leven draait om jouw unieke zelf. Jij bent de hoofdrolspeler. En dus heb jij het vermogen om je leven in dienst van iets of iemand anders te zetten, zeker ook in je werk, waar je toch een behoorlijk deel van je tijd doorbrengt. Cijfer de belangen van je ego eens wat vaker weg. Kijk eens wat vaker naar wat een ander, de situatie of de wereld nodig heeft. Open je ogen en je hart en geef! En wees innig tevreden over de kracht die dat jou en de jouwen geeft.

Lijkt dat je wel wat, die eindeloze cirkel van betekenis en voldoening? Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Of heb je jezelf juist teveel weggecijferd de laatste tijd? Loopbaancoaching in de natuur helpt je richting te vinden in je werkende leven, richting die past bij jou en bij wat het leven op dit moment van jou vraagt. Je leert de wereld te trakteren op wie je bent! Interesse? Mijn kennismakingswandelingen in het Pagnevaartbos in West-Brabant zijn gratis.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#2 Lisanne 19-11-2018 14:30
Wat een goed, krachtig artikel. Goed verwoord wat ik ook al geruime tijd voel. Helaas kun je tegenwoordig in het openbaar (m.n. in sollicitatieges prekken) hier niet de nadrukmop leggen. Hoog van de toren blazen hoort men het liefst. Maar het dan nog waar maken is een tweede!
Uit ervaring zo vaak meegemaakt dat genoemde kwaliteiten niet uit de verf kwamen in de praktijk.
Fijn hardop te zeggen dat het helemaal niet erg is om tegemoet te komen als de wensen van een ander of een werkgever/organ isatie!
Citeer
 
 
#1 Gerda 19-11-2018 14:22
Jammer dat ik niet meer werk.....en.... ..ik ben aan het afwikkelen i.p.v. ontwikkelen ......steeds meer laagjes ego eraf...... Maar dit is een prachtig artikel van jou. Hartegroet van Gerda
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!