Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Sparkt jouw baan nog joy?

Marie Kondo. Geboren in 1985 in Japan en nu ’s werelds bekendste opruimgoeroe. Haar boek ‘Opgeruimd!’ wervelde de levens van meer dan 6 miljoen mensen in, om hen met haar eigen KonMari-methode een gestructureerd huis én hoofd te bezorgen. En sinds kort heeft ze zelfs haar eigen televisieserie. Toegegeven, ze is een beetje vreemd. Elke dag als ze thuiskomt, haalt ze haar handtas leeg en bedankt ze alle spullen, waarna ze hen te ruste legt. Dat ga ik niet doen. Wat ik wel heb gedaan, in 2015 al, is met heel veel plezier haar boek gelezen en vervolgens mijn kledingkast gehalveerd. En wat bleek? KonMari kun je ook héél goed toepassen op je werk en loopbaan.

marie kondoGeen genade
Net als bij de Creatiespiraal maak je eerst een levendige voorstelling van je einddoel. Je visualiseert je huis (baan, relatie, etc.) zoals je het wilt nadat je het hebt opgeruimd. Op welke manier wil je leven? En wat bedoel je daar precies mee? Waarom wil je zo leven? Wat geeft het je? Zaag jezelf hier goed op door. Je zult dan ontdekken dat het opruimen en ordenen van je leven maar één doel dient: gelukkig worden. En dat verklaart ook de simpele en doeltreffende kern van de KonMari-methode, de manier waarop ze het daadwerkelijke opruimen aanpakt. Dat gaat namelijk als volgt: je pakt, per categorie, alle spullen in je huis één voor één vast en stelt jezelf elke keer de vraag: word ik hier blij van? Of, in het Engels: does it spark joy? En als iets geen joy (meer) sparkt, doe je het weg. Geen genade.

That’s it. Een kind kan de was doen.

Dit kun je ook doen met je baan. Je schrijft AL je taken en werkzaamheden op, het liefst op afzonderlijke blaadjes. Je pakt ze een voor een. En je beantwoordt heel eerlijk en voor elke taak apart de vraag: does it spark joy?

Weet je eigenlijk nog wel waar je blij van wordt?
Klinkt logisch, nietwaar? Maar wat nu als je al gedurende lange tijd vooral dingen voor anderen doet? Omdat ze moeten, of van je verwacht worden? Dan kan het zijn dat je vergeten bent wat je ook alweer leuk vindt om te doen. Dat je jezelf überhaupt nooit meer de vraag stelt of je ergens nog wel blij van wordt. Bovenstaande oefening is dan best lastig.

In dat geval is je huis een mooie plek om te beginnen met opruimen. Elk item geeft je namelijk de gelegenheid om te oefenen met de vraag ‘does it spark joy?’ Begin met je kledingkast en leer weer voelen waarvan je blij wordt. Ga verder met je boeken en oefen met loslaten van dingen waarvan je niet blij wordt. Neem je paperassen onder handen en krijg inzicht in hoe je keuzes maakt en naar welke onderwerpen je interesse uit gaat. Haal je bezem door je huis en maak ook in je hoofd ruimte voor nieuwe dingen. Zo stoom je jezelf klaar voor het opruimen van je werk en loopbaan.

Misschien ben je bang dat er niets overblijft als je de KonMari-methode rigoureus toepast op je baan. Volgens Marie Kondo is dat niets iets om je zorgen over te maken. Het is dan gewoonweg tijd voor iets anders. Vasthouden aan werkzaamheden of een functie waarvan je niet blij wordt, vreet energie. Ga gewoon schiften en kijk vervolgens of je de taken waarvan je niet blij wordt van je af kunt organiseren. Het is misschien moeilijk om te geloven, maar dat wat jij niet leuk vindt, doet een ander juist graag. Zo maak je ruimte voor nieuwe dingen waarvan je wél energie krijgt.

Want als je taken waarvan je niet blij wordt loslaat, ontstaat er ruimte. En waar ruimte is, is plaats voor nieuwe dingen. In die volgorde. Het voelt misschien eng om iets ouds los te laten voordat je weet wat ervoor in de plaats komt. Maar het werkt ook verrassend natuurlijk. Er komt pas ruimte voor nieuwe dingen, als je eerst die ruimte hebt gemaakt. Dus haal KonMari door je baan en laat je werkende leven zich vullen met dingen waarvan je blij wordt!

Zit jouw werkweek vol met taken die geen joy sparken? Wil je daar iets aan doen, maar weet je niet hoe? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling en ontdek hoe verhelderend en inspirerend het is om je al wandelend in de natuur te bezinnen op je werk en loopbaan!

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!