Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Ouders te koop (als je ouders je loopbaan hebben gestuurd)

Weet jij nog hoe je tot jouw studiekeuze kwam? En hoeveel invloed jouw ouders daarop hebben gehad? Misschien niet letterlijk in woord en daad, maar vaak toch met onuitgesproken verwachtingen van succes. Heb je toen gekozen wat je écht wilde?

Ouders te koop Illustratie Anita de GrauwHet kind van toen
Ik wandel vaak met mensen die ooit een nuttige studie deden, zo eentje met florissante vooruitzichten op de arbeidsmarkt, omdat hun ouders dat destijds stimuleerden. Niemand gunt zijn of haar kind immers een toekomst zonder inkomen. Kwaliteiten als creativiteit, muzikaliteit en inlevingsvermogen werden veelal minder geprezen dan leiderschap, organisatietalent en goed zijn met cijfers. Goed bedoeld, maar ook onhandig. Want nadat je 15 jaar of meer netjes het werk gedaan hebt dat bij je nuttige opleiding past, zit het kind van toen klem. Klem tussen wie je van nature bent en hoe je leven geworden is. De stemmen van papa en mama in gedachten nog steeds effectief iedere wensdroom blokkerend: “Maar daar kun je toch geen geld mee verdienen?!”

Uiteraard waren je ouders helemaal niet van plan jou een weg in te sturen waarin je je ongelukkig zou gaan voelen. Integendeel. Toch gebeurt dat vaker dan je denkt, en niet alleen bij studiekeuzes. Hoeveel mensen ken jij die kritische ouders hadden en die nu worstelen met hun zelfbeeld en hun eigenwaarde? Welke eigenschappen heb jij als kind onder laten sneeuwen omdat die nou eenmaal minder gewaardeerd werden? Heb jij vroeger de ruimte gekregen om zelf te bepalen hoe je haar zat, welke kleren je droeg, met welke vriendjes je speelde en welke hobby je ging doen?

Marktplaats
Kinderen komen zo tegen de puberteit vaak in opstand tegen de richting waarin hun ouders ze proberen te sturen. De tekstschrijvers van Kinderen voor Kinderen speelden daar in 1989 briljant op in met het vileine liedje ‘Ouders te koop’; over die valse lieden die vreselijk de baas spelen en al die stomme regels die een regelrechte straf zijn. Ha! Voor elke elfjarige (en dat was ik toen precies) een lied naar het hart. Maar ernaar handelen, dat doe je als kind natuurlijk niet. Marktplaats bestond nog niet (...) en bovendien zijn kinderen te allen tijde loyaal aan hun ouders.

Ik zeg het nog maar een keer: het is nooit de bedoeling geweest van je ouders om je met mentale butsen en schrammen uit je opvoeding te laten komen, of met een nuttig doch vreugdeloos diploma op zak. Maar hoe ze ook hun best deden; ouders zijn mensen en daarmee per definitie niet perfect. Het opvoeden van kinderen is ook gewoon verrekte lastig, weet ik inmiddels uit eerste hand. Maar intussen loop jij maar mooi met die butsen rond, in een baan of loopbaan die niet bij je past.

Het is nu te laat om je ouders te koop te zetten.

En dat heeft ook geen enkele zin. Het is namelijk helemaal niet meer aan je ouders. “There is an expiry date on blaming your parents for steering you in the wrong direction. The moment you are old enough to take the wheel, responsibility lies with you,” sprak Joanne Rowling in 2008 de Harvard-geslaagden toe. Niemand anders dan jij kan de koers van je leven opnieuw uitzetten. Het is aan jou om die stemmen van toen achter het stuur vandaan te halen en op de achterbank te plaatsen (of in de aanhanger). Het stuur is van jou.

Wat zeg ik, de hele auto is van jou!

Elk moment van je leven kun jij jezelf de vraag stellen of wat je nu doet, is wat je werkelijk wilt. Wat je kwaliteiten eigenlijk ook alweer zijn, wat je leuk vindt om te doen en wat je nu écht een gevoel van voldoening geeft. En vraag jezelf dan gelijk af welke oude stemmen jou in hun greep houden en hoe je die kunt omzetten naar ondersteunende gedachten. Daarvoor zijn momenten van bezinning nodig en coaching kan je daarbij helpen, net als wandelen. Zodat je diepste wensen gehoord kunnen worden en je jezelf de kans geeft je leven alsnog te vormen naar wie je van nature bent. En daarvoor is het nooit te laat. Wist je dat de oudste promovendus in Nederland 89 jaar was toen hij zijn proefschrift verdedigde?

Dus vergeef je ouders hun imperfectie. Omarm ook je eigen imperfectie: als ouder, als werkende en als mens. Geef jezelf de ruimte om je eigen weg te ontdekken en te gaan. Het is hard werken, en het is elke stap waard!

 

Wanneer je zelf het stuur van je leven en/of loopbaan in handen wilt nemen, kan je wel wat begeleiding gebruiken bij de vraag welke je kant je dan in 's hemelsnaam op moet. Loopbaan- en persoonlijke coaching in de natuur helpt! Een kennismakingswandeling in het Pagnevaartbos, West-Brabant, is gratis en vrijblijvend. Neem contact met mij op voor meer informatie.

O ja, de gave illustratie bij dit artikel is gemaakt door visual thinker Anita de Grauw

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#3 Marian Borst 11-10-2019 11:15
Ik (bijna 65) prijs me gelukkig dat ik uit een gezin kom met moderne ouders die geen nauwelijks onderscheid maakten tussen jongens en meisjes. Vanuit moederskant kreeg ik soms wel negatieve reacties op mijn plannen. Maar misschien kwam dat voort uit een tijd van hongersnood en angst om alles te verliezen. Wat in haar geval gebeurde tijdens de bombardementen op Rotterdam op 15 jarige leeftijd.Desond anks heb ik uiteindelijk zonder stampij mijn eigen weg kunnen kiezen die mij al op jonge leeftijd duidelijk was. Als het maar met de natuur te maken had. En de rest kon ik kwijt in hobby's.
Citeer
 
 
#2 Rita 10-10-2019 11:48
Geweldig en herkenbaar, Jamie! Zelfs voor mij! Leuke illustratie trouwens!
Citeer
 
 
#1 Marjolein 10-10-2019 08:35
Wat is het weer een genot jouw artikel te lezen. Get heeft mij weer in beweging gezet. Dank!
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!