Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Opzij, opzij, opzij

Ik hoef niet meer te citeren uit de bekende liedtekst van Herman van Veen; dat heeft jouw hoofd zojuist zelf al gedaan. En als de titel nog niet genoeg aanleiding was, dan was de vorige zin dat alsnog. Waarmee ik maar wil zeggen: ons hoofd laat zich gemakkelijk verleiden. Wanneer het iemand ziet bellen, stuurt het automatisch een seintje naar de hand die het dichtst bij onze eigen smartphone is. Van een reclame over chocolade of iets anders waarvoor we onze nachtrust graag onderbreken, loopt het water ons ongemerkt in de mond. Zien we een bord met 130 erop, dan trapt onze rechtervoet het gaspedaal vanzelf wat verder in wanneer we die (voorlopige) maximumsnelheid nog niet bereikt hadden.

Opzij opzij opzij2Groter en groter
En daarmee zijn we weer terug bij Herman. Want wat gaan we snel, met z’n allen. Niet alleen in de auto; ons levenspad is een snelweg geworden. Ik weet het, er is sprake van een kentering. Van een nieuwe beweging naar een langzamer, bewuster leven. Maar zo’n leven is nog lang niet de norm. Wil je trager leven, dan moet je tegen de stroom in; keuzes maken die anderen niet durven maken. De norm is nog steeds dat we klimmen op de carrièreladder, dat we groter en groter gaan wonen en dat we onszelf steeds meer kunnen veroorloven - en dat ook doen. Dat bereik je alleen door hard te werken, goed te verdienen en een volle agenda te hebben. Opzij, opzij, opzij. Het huidige tijdperk met de wereld als global village stuwt onze haast naar nog grotere hoogten. We zien zoveel succesvolle, gelukkige mensen dat we automatisch denken dat dat normaal is. Ook al zijn mensen op sociale media eenzijdig belicht - letterlijk en figuurlijk.

Altijd AAN
En daarmee zijn we terug bij ons hoofd. Want dat ziet die eenzijdige belichting niet. In plaats daarvan maakt het een snelle, basale vergelijking. Natuurlijk komen wij real-life-stumpers daar niet als beste uit. Waarna we automatisch áán gaan: aan de actie, aan de carrièreladder, aan de interieurstyling, aan de slimme, sportieve en goedgeklede kinderen, aan de strakke buik (godzijdank is het bikiniseizoen voorbij), aan de spannende vakanties, aan de binnen-vijf-minuten-reageren-op-appjes.

Stilstaan en nadenken
Maar waarom zou je zo’n ‘perfect’ leven willen leven, als dat zo snel gaat dat je jezelf amper kunt bijhouden? Waarom zou je almaar de maximumsnelheid rijden? Probeer het maar eens uit: 100 km/h rijdt veel lekkerder dan 130. En niet alleen omdat het beter is voor het milieu. Het vraagt wel van ons dat we ons automatische hoofd niet achter het stuur laten. Dat we stilstaan en nadenken. Dat we matigen. Ja, matigen! Ik ben een warm pleitbezorger van matigen. Het is bepaald geen sexy woord. Het glijdt niet zo vlot je hoofd in als het deuntje van Herman van Veen. En dat hoeft ook niet. Glijden gaat veel te snel. Gelukkig heeft Herman nog veel meer gezongen. Dus mocht je hoofd wel wat hulp kunnen gebruiken bij dat matigen en vertragen, zet dan gerust Suzanne, Fiets of Iemand op. Zit stil, en luister. Het leven is te kort om je te haasten.

 

Wil je langzamer en bewuster leven met minder stress? Vanuit vertraging keuzes maken die écht bij je passen? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling. Ik begeleid bij loopbaanvragen, bij stress & burn out en geef wandelmeditaties.

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#1 Wilma Evers 03-12-2019 09:53
Prachtig artikel, neem de tijd voor .......
Voor al die dingen waar je nu niet aan toekomt:
een frisse neus, een leeg hoofd, één met de natuur, die alleen maar geeft en helemaal niets aan je vraagt.

Dank voor dit fijne verhaal.
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!