Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Bezield werken als sluipmoordenaar (en hoe je dat voorkomt)

“Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken,” schijnt de Chinese geleerde Confucius zo’n 2500 jaargeleden gezegd te hebben. Dat klinkt gaaf. Wie wil nu niet werk doen dat zo goed past, dat het niet als werken voelt? Waarvan je blij wordt, dat je leven zin geeft en waarover je met bezieling vertelt? Al jaren schrijf ik over werken vanuit je natuur, over werk dat past bij je levensmissie, over de ervaring van flow wanneer je bezield werkt. Het is zo mooi om zo te kunnen werken, te mogen werken.

Toch heeft deze manier van werken een heel groot nadeel.

Afbeelding van Irina L via Pixabay

Want wanneer werken niet als werk voelt, voel je ook niet de behoefte om er af en toe mee te stoppen. Dan kun je gerust tijdens het ontbijt nog wat stukken lezen, na je hardlooptraining nog een begroting maken, tijdens de voetbaltraining van je dochter een telefoontje afhandelen en tijdens de zwemles van je zoontje op zaterdagochtend je laptop even een uurtje openklappen. En waarom zou je op een vrije avond romans of thrillers lezen als je vakliteratuur even leuk vindt?

Van werken rust je niet uit
Het antwoord is verrassend simpel: omdat je van werken niet uitrust, hoe leuk het ook is. En rust heb je wel nodig. Heeft je lijf nodig. Werken is namelijk een inspanning, ook als je de leukste baan van de wereld hebt. We hebben het niet voor niets over ‘moe maar voldaan’. Wanneer je werk doet dat past bij wie je van nature bent, echt bezield werkt, raak je daarvan weliswaar voldaan, maar toch ook moe. Want wanneer je werkt, sta je ‘aan’. Zelfs al zit je lichaam stil, je hoofd is aan het werk. Je denkt na, je typt, je overlegt, je doet. En daarvan moet je nadien uitrusten.

Doe je dat niet voldoende, dan pleeg je roofbouw op je lichaam en zijn op een gegeven moment je energiereserves op. De ontdekker van de burn-out, psychoanalyticus Herbert Freudenberger, schreef in 1980 niet voor niets dat burn-out vooral voorkwam bij de beste, hardst werkende, meest betrokken, succesvolle mensen. En sociaal psychologisch onderzoeker Christina Maslach koppelde ongeveer rond diezelfde tijd burn-out vooral aan mensen in het sociale domein, die te emotioneel betrokken waren bij hun werk. Bezield werken als langzame sluipmoordenaar, die je stresssysteem stukje bij beetje aantast en je uiteindelijk van de ene op de andere dag helemaal stop zet.

Zet jezelf af en toe 'uit'
Bij mijn ouders in de keuken hing vroeger de geborduurde spreuk: na gedane arbeid is het goed rusten. En dat geldt nog steeds. Ook, of misschien wel juist wanneer je met bezieling werkt. Omdat je dan niet de behoefte voelt om jezelf af en toe ‘uit’ te zetten.

Heb je dus een baan die je past als een jas, waarin al je talenten tot bloei komen en die je een diepe voldoening geeft, let dan op! Maak een lijst van dingen waarvan jij mentaal én fysiek uitrust. Denk bijvoorbeeld aan rustig wandelen, in bad gaan, langzame yoga, slapen, naar de sauna, lummelen in huis, mediteren, een boek lezen, muziek luisteren. En plan deze momenten van ontspanning bewust in.

Leg je telefoon weg!
En nu het moeilijkste deel: hou je daaraan! Laat je niet verleiden om toch iets anders te gaan doen. Ga niet ineens actief aan het huishouden beginnen in je uitrust-tijd. Want ook al ben je dan niet met je werk bezig, je bent wel aan het werk. En dus ‘aan’. Zeker, het is een heerlijk gevoel om eindelijk weer eens de gordijnen of de auto gewassen te hebben en je hoofd raakt er vast ook lekker leeg van, maar je rust er niet van uit. Leg ook je telefoon weg, want hoewel je lichaam uit lijkt te rusten van in de bank liggen met je smartphone in je hand, staan je hoofd en je ogen nog gewoon aan en kom je dus niet tot rust. Digitaal vasten kan je daarbij helpen.

En denk je nu: daar heb ik helemaal geen tijd voor! Bedenk dan: wanneer je geen tijd hebt om te rusten, heb je je rust juist hard nodig...

 

Ben je op zoek naar meer balans in je (werk)leven? Mis je juist bezieling in je werk? Of wil je meer rust en ruimte ervaren? Neem dan contact met mij op. Ik begeleid bij loopbaanvragen, bij stress & burn-out en geef (wandel)meditaties.

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!