Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Als je salaris je tegenhoudt om van baan te wisselen

Wat vind jij belangrijker: geld of geluk? Grote kans dat je voor geluk kiest, met daarbij de kanttekening dat je wel gewoon normaal wilt kunnen leven. En daar zit precies de crux. Want wat is normaal? En wat als je je huidige salaris nodig hebt voor dat nu zo normale leven, en je dus niet zomaar voor een andere, gave baan kan kiezen die minder betaalt?

Geld Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Hoger en meer is de norm
We zijn opgegroeid met het idee dat je een carrière opbouwt. Als blokken bovenop elkaar, steeds iets hoger, en met een vergelijkbare salarisopbouw. Je groeit in senioriteit, in verantwoordelijkheid, omhoog in je vakgebied, branche of organisatie. En je salaris groeit met je mee. Hoger en meer is de norm.

Steeds wanneer je inkomen toeneemt, veranderen je uitgavenpatroon en levensstijl mee. Dat gaat meestal heel geleidelijk. Je gaat wat vaker uit eten. Laat je boodschappen bezorgen door de Albert Heijn in plaats van dat je zelf met tassen loopt te zeulen in de Lidl. Je besteedt het schoonmaken van je huis uit. Je vervangt je keuken of badkamer wat eerder dan gepland, of gaat groter wonen in een groenere, ruimere wijk. Je koopt die nieuwste iPhone voor je kinderen in plaats van dat ze het nog een tijdje met jouw oude telefoon moeten doen. Het jaarlijkse weekendje Ardennen met vrienden wordt een skivakantie in februari en van de kerstinkopen maak je een gezellig weekendje Londen.

Je leeft gewoon naar je stand
Let wel, we hebben het hier niet over privé-vliegtuigen, een villa in Dubai of vijf grachtenpanden in Amsterdam voor de particuliere verhuur. Je doet allemaal geen gekke dingen. Je bent nog steeds die nuchtere Nederlander met bonuskaart, die hard werkt voor haar of zijn geld. Je leeft gewoon naar je stand, net als iedereen om je heen. Dit is jouw ‘normaal’. En zolang je loopbaan dat opbouwende pad volgt dat je ooit in je hoofd had, is er geen vuiltje aan de lucht.

Alleen volgt het leven zelden het pad dat wij in ons hoofd hebben. Sterker nog, in ieder mensenleven kan het op enig moment voor je gezondheid, levenslust of werkgeluk beter zijn om zélf dat pad te verlaten en iets anders te gaan doen. Wanneer dat ‘iets anders’ een werkweek, werkgever, branche of baan is die minder verdient, wordt het lastig. Een loopbaanswitch gaat niet zelden gepaard met een terugval in inkomen. Het woord ‘terugval’ suggereert dat je achteruit gaat, in een vroegere toestand vervalt, naar een moment waarop je lager op die carrièreladder stond. Zelfs in onze taal is hoger en meer de norm. Alles onder jouw ‘normaal’ is abnormaal en onwenselijk.

Rouw
Dat is niet zo vreemd. Afstand doen van de levensstijl die je geleidelijk aan hebt opgebouwd, is pijnlijk en gaat met rouw gepaard. En nee, dat is geen te groot woord voor wat het is. Hele vriendschappen en relaties kunnen gebaseerd zijn op die gezamenlijke levensstijl. Wat als je niet meer meekunt op skivakantie? Wat als je verstek moet laten gaan bij een avondje fine dining en je vrienden het niet zien zitten om in plaats daarvan bij jou thuis met elkaar te koken en eten? Wat als je partner juist op weg is naar een leven in een groter huis terwijl jij best kleiner wilt wonen? Wat als je kinderen zich buitengesloten dreigen te voelen door hun vrienden en vriendinnen omdat je in een andere (‘mindere’) wijk gaat wonen of ze een bijbaantje moeten nemen om dat te betalen wat ze eerst voor niets kregen?

Zie hier hoe dicht geld en geluk bij elkaar kunnen liggen en hoe lastig een ogenschijnlijk simpele keuze voor een andere baan kan zijn. Geen wonder dat je niet zomaar switcht. Het helpt om een loopbaankeuze als deze op waarde te schatten en als onderdeel te zien van een periode van bezinning op je leven zoals dat in de loop der jaren geworden is. Vraag jezelf eens af: Is dit het leven dat ik wil leiden? Doe ik wat ik belangrijk vind? En zo niet, wat kan ik daaraan veranderen? Welke rol kan werk hierin spelen?

Het vraagt moed om stil te staan bij dergelijke levensvragen, net als het moed vraagt om, indien nodig, een andere afweging te maken dan je van jezelf gewend was. Gelukkig is er hoop: of het nu om een paar tientjes minder gaat, of om een compleet andere levensstijl, keuzes die je van binnenuit maakt, die passen bij wat er voor jou werkelijk toe doet en bij wat je wilt bijdragen tijdens jouw leven, geven altijd kracht, energie en zin.

 

Wil je keuzes maken die passen bij wat er voor jou werkelijk toe doet, maar vind je dat best lastig? Neem dan contact met mij op. Ik begeleid bij loopbaanvragen, bij stress & burn-out en geef (wandel)meditaties.

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!