Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Hoe we hier doorheen komen

Graag had ik een hoopvolle tekst voor je geschreven over hoe na elke crisis 5 tot 10% van de mensen blijvend verandert, zoals hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans onlangs vertelde op Radio 1. Of over hoe elke crisis een persoonlijke, diepere betekenis heeft in ieders leven, zoals psychotherapeute Mira Kirshenbaum schrijft in ‘Alles heeft een reden’. De realiteit is echter dat ik helemaal geen tijd heb om na te denken over hoe deze coronacrisis ons verandert of wat-ie jou en mij komt brengen. Drie dagen per week geef ik mijn kinderen thuis les en die andere twee dagen heb ik nodig om daarvan bij te komen en om mijn coachwandelingen te doen (want coachwandelen kan prima met 1,5 meter afstand). Aan meer dan dat kom ik gewoonweg niet toe.

Om me heen hoor ik vergelijkbare verhalen. Drukte in huis en aan de keukentafel, weinig tijd voor het werk en al helemaal niet voor jezelf. We zijn aan het overleven.

Hoe komen we hier doorheen?

Zoals wel vaker valt het antwoord me toe op mijn meditatiekussen.

EettafelonderwijsIk had, ik had...
Eerst is het nog een gekwetter van jewelste in mijn hoofd. Alles wat ik wilde doen in deze periode maar niet mag of kan doen, verdringt zich om gehoord te worden. Ik had een coachprogramma willen ontwikkelen voor het omgaan met stress en het vinden van je natuurlijke balans (o, ironie). Ik had de eerste stappen willen zetten voor een nieuwe website. Ik had drie digitaal vasten-bijeenkomsten willen geven en twee Bezinnen in het Groen-activiteiten willen organiseren. En toen dat allemaal niet doorging had ik, als een sterk uitgekleed maar desondanks aanvaardbaar plan B, een hoopvol inspiratie-artikel willen schrijven over deze coronacrisis.

Maar zelfs dat lukte niet.

Bijna al mijn tijd, aandacht en energie gaat naar het thuis lesgeven. Mijn creativiteit gebruik ik nu voor het bedenken van nieuwe werkvormen om het thuisonderwijs - en daarmee de sfeer in huis - zo leuk mogelijk te maken. De doorontwikkeling van mijn coachpraktijk, hoe gewenst ook, moet wachten. Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

Ik kies er zelf voor
Waarom doe ik dit eigenlijk? Niemand heeft van mij gevraagd om het onderwijs aan mijn kinderen tot mijn allerbelangrijkste taak te maken. Ze zouden in twee uur per dag alle schoolopdrachten kunnen doen, maar ik kies er zelf voor om hun een thuisschooldag aan te bieden van 8.45 – 15.30 uur, ook al vind ik dat pittig en blijft er geen tijd over voor mijn eigen plannen.

Waarom?

Zittend in de stilte is daar opeens het antwoord: omdat ik voel dat het leven mij hiertoe uitnodigt. Iets in mij heeft besloten die uitnodiging aan te nemen, nog voordat ik het zelf goed en wel in de gaten had. Het is mijn opdracht, dat wat ik nu te doen heb.

Trots en dankbaar
Niet zo vreemd eigenlijk: als dochter van een docent Nederlands en een pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal is het onderwijs mij met de paplepel ingegoten. Dus onderwijs ik. Ik voel me trots dat het ons lukt, en dankbaar dat ik deze bijzondere periode mag meemaken met mijn kinderen.

En dat helpt mij er doorheen.

Ineens zie ik ook hoe deze crisis mij kan veranderen en welke diepere betekenis er voor mij in zit. Ik mag nog meer leren vertrouwen op de plannen die het leven met mij heeft. Me hieraan overgeven, in plaats van vasthouden aan mijn eigen plannen, hoe mooi en inspirerend ook.

ABM 1585240693 KleinDus zet jezelf eens even stil. Vraag jezelf af: waar nodigt het leven mij nu toe uit? Wat ervaar ik als mijn opdracht in deze coronatijden?

Jouw antwoord kan heel anders klinken dan het mijne. We zijn immers verschillend, en onze levens ook. Laat het maar in je opborrelen. Je eerste ingeving klopt vaak verrassend goed. Misschien voel je je uitgenodigd om je nog meer dan anders in te zetten voor je patiënten of cliënten en de zorg voor je gezin tijdelijk wat meer uit handen te geven. Of juist om sterker je grenzen aan te geven op je werk. Misschien om iets te doen voor de mensen in je buurt, met wie je anders niet zoveel contact hebt. Of om je te bezinnen op je loopbaan.

Neem de uitnodiging aan
Zet je eigen, oorspronkelijke plannen opzij en neem deze unieke uitnodiging aan, ook al is dat moeilijk. Geloof me: bewust kiezen om de uitnodiging van het leven aan te nemen, voelt héél anders dan tegen je zin dag in dag uit in een opgelegde situatie te verkeren.

En weet je, dit inzicht vergeet ik elke dag. Om het ‘s avonds op mijn meditatiekussen weer terug te vinden en de volgende dag opnieuw te mogen beginnen. Net zoals jij elke dag opnieuw mag beginnen.

Hou vol!

 

Heb je het nu veel drukker dan normaal, dan kan dat veel stress geven. Stresscoaching in de natuur helpt om een beter passende balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, ook in deze tijden. Heb je juist niets om handen? Dan is deze tijd perfect geschikt voor een pas op de plaats in je loopbaan. Ik begeleid bij loopbaanvragen, bij stress & burn-out en geef (wandel)meditaties. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling, want coachwandelen kan prima op 1,5 meter afstand!

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#2 Jamie Nederpel Coaching 16-04-2020 13:39
Mooi gezegd, Ingrid, dankjewel! Mooi hoe je juist deze tijd van stilstaan als levendig ervaart, levendig in jezelf en met jezelf. Dank!
Citeer
 
 
#1 Ingrid van Dijk 29-03-2020 12:10
Dank je wel, Jamie, voor je inspiratie.

Deze tijd nodigt mij uit om nu echt te erkennen dat ik graag de dingen met aandacht doe en dat dat tijd kost, toch iedere keer weer meer tijd dan ik van te voren denk. Mijn plannen mogen dus wat minder ambitieus zijn.

En deze tijd nodigt me uit om echt te voelen hoe het met me is. Hoe ik me voel verandert van moment tot moment en dat is fijn om te ervaren. Ik leef!
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!