Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Vergeet je jezelf niet?

Hoe gaat het met jou in deze periode? De kans is groot dat je jezelf dat nauwelijks afvraagt. Het gaat nu immers even niet om onszelf en onze eigen plannen. We zetten onszelf opzij om er voor onze kinderen, patiënten, cliënten, leerlingen, familieleden en omwonenden te kunnen zijn. Het is net als met die anderhalve meter: we houden die afstand niet zozeer voor onszelf als wel voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of we die mensen nu kennen of niet.

In een samenleving die steeds ‘ikkiger’ werd, is dit een heel mooie beweging. Dat ego van ons mag best wat vaker opzij, het mag best wat minder vaak om ons eigen ik gaan. Eerder schreef ik daar al over in ‘Verbeter jezelf, begin bij de wereld’. De valkuil voor zorgers en gevers is echter, dat die niet alleen hun ego opzij zetten, maar ál hun eigen behoeftes. Die verdwijnen, als het ware, in het vervullen van de behoeftes van iedereen om hen heen. En geloof me, dat hou je niet de hele coronatijd vol.

Zuurstof bomen Foto ThoughtCo

Het vliegtuig en het zuurstofmasker
Dit kan ik zo vaak zeggen als ik wil, maar het komt meestal niet binnen. Je zit in de zorg- en geef-stand, en dan helpt mijn goedbedoelde advies niet. Wat in mijn coachwandelingen vaak wel helpt, is de bekende metafoor van het vliegtuig en het zuurstofmasker.

Ik ben nog uit de tijd dat stewardessen en stewards live de veiligheidsinstructies vertelden. De een hanteerde de microfoon, de ander deed de instructies voor. En dan ook alle instructies, geen halfslachtige verwijzing naar een veiligheidskaart bij je stoel. Dat gaat de afgelopen jaren wel anders. Wat er niet is gewijzigd, is de bijzondere instructie bij het wegvallen van de luchtdruk:

“Gedurende deze vlucht bevinden wij ons in een drukcabine. Wanneer de luchtdruk wegvalt, komen er uit de luikjes boven u zuurstofmaskers tevoorschijn. Ga dan onmiddellijk zitten. Trek één van de maskers naar u toe, plaats het masker over neus en mond, bevestig de hoofdband en adem normaal. Als u met kinderen of met iemand die hulp nodig heeft reist, zet dan eerst zelf een masker op zodat u daarna de andere persoon kunt helpen.”

Je kunt een ander niet helpen als je niet óók voor je eigen zuurstof zorgt
Die laatste zin, daar gaat het om: zet eerst zelf een masker op, ZODAT u daarna de andere persoon kunt helpen. Die instructie is er, omdat de ervaring leert dat ouders en andere mensen die voor een ander zorgen, automatisch eerst aan de ander denken en daarna pas aan zichzelf. Maar je kunt een ander niet helpen als je niet óók voor je eigen zuurstof zorgt.

Laat het even tot je doordringen. Aan een ander denken is een groot goed. Jezelf wegschenken, jezelf in dienst stellen van een ander, er voor een ander zijn; het is het mooiste wat je kunt doen als mens. En het meest zinvolle ook, trouwens. We zijn hier op de wereld op mekaar te helpen, niet waar? Maar je hebt zelf ook zuurstof nodig, juist om de ander van zuurstof te kunnen voorzien. (Voor IC-medewerkers geldt dit heel letterlijk!) Als jij anderen wilt kunnen blijven geven wat je nu geeft, wat deze situatie nu van jou vraagt, moet je ook jezelf geven wat je nodig hebt.

Wat is jouw zuurstof?
Dus: wat is jouw zuurstof? Waar tank jij van bij? Plan daar af en toe wat tijd voor vrij. Ben dan ook even weg van je zorgtaak. Ga in bad, maak een wandeling in je wijk, loop een rondje hard (niet te), mediteer, doe een online yogales, kijk een oude aflevering van Friends, lees een krant, of een boek, of beter nog: doe alsof je een boek leest en doe eens even helemaal niks. En vind je het moeilijk om dit zomaar van je huisgenoten te vragen, laat ze dan de metafoor van het vliegtuig en het zuurstofmasker lezen. Jouw bijdrage is te waardevol en te hard nodig om onder te laten gaan aan zuurstofgebrek.

 

Sta jij deze tijden in de zorg- en geef-stand? En heb je moeite om voor je eigen, broodnodige zuurstof te zorgen? Maak een afspraak met mij voor een coachwandeling. Van het wandelen zelf tank je al goed bij, en mijn professioneel luisterend oor doet ook een hoop. Samen maken we een plan om je door deze tijd heen te helpen. Veel werkgevers hebben hier speciaal budget voor. En geen zorgen, tijdens het coachwandelen houden we uiteraard anderhalve meter afstand!

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!