Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Drie-hoog-achter, over het beoefenen van dankbaarheid

De afgelopen weken hoor je steeds vaker mensen vertellen hoe blij ze zijn met hun huis. En vooral: met hun tuin. Het is in deze thuisblijfmaanden heerlijk om even naar buiten te kunnen lopen, het versgemaaide gras op te snuiven, de zonnebloemen te zien opkomen of zwaluwtjes over te horen vliegen. Het zijn tijden om dankbaar te zijn voor wat we hebben. Alleen verzucht iedereen daar steeds weer achteraan: “Je zult in deze tijden maar drie-hoog-achter wonen, met twee kinderen op een flatje zonder tuin.” En dat steekt me. Want ik woon drie hoog, met twee kinderen, zonder tuin.

Drie hoog achter

Niks mis met drie hoog
Mijn eerste reactie is dan steeds: “Er is niks mis met drie hoog hoor!” En zeker met ónze drie hoog, want we wonen niet alleen drie maar ook vier hoog. Onze dakmaisonette is gebouwd in een voormalige, katholieke jongensschool uit 1850. En we hebben een balkon, waar precies een fijne tuinbank op past en wat planten. Niks mis mee dus! Toch valt niet te ontkennen dat we met vier personen en twee katten op 85m2 wonen, zonder tuin. En dat ik direct in de verdediging schiet van de ‘je-zult-maar-drie-hoog-achter-wonen’-verzuchting. Wat gebeurt er?

Die verzuchting is een vergelijking. De ander is blij met haar of zijn tuin, is daar dankbaar voor, en gebruikt een vergelijking om die dankbaarheid kracht bij te zetten. In dit geval is die vergelijking in mijn nadeel; mijn woonsituatie wordt als ‘je zult maar’-geval neergezet. Waarop ik mezelf als verdediging direct vergelijk met mensen die maar één verdieping hebben, in een ‘echte’ flat wonen en ook nog eens geen balkon hebben. Dat is pas écht ‘je-zult-maar’!

Neerwaarts vergelijken
Wat je hier twee keer ziet gebeuren, heet neerwaarts vergelijken: jezelf vergelijken met mensen die het volgens jou minder hebben dan jijzelf. Mensen met een mindere baan, mindere financiële situatie, mindere gezondheid. Dat neerwaarts vergelijken lijkt op dankbaarheid maar dat is het eigenlijk niet meer. Dankbaarheid maakt je bescheiden en nederig; humble, zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Bij neerwaarts vergelijken gebruik je de situatie van de ander om je beter te voelen. Beter over jezelf, doordat je je beter voelt dan die ander. Onbedoeld stel je jezelf op als meerdere van de ander.

Werkelijke dankbaarheid heeft geen vergelijking met anderen nodig. Werkelijke dankbaarheid is ervan uitgaan dat alles ons gegeven is, dat we sowieso niets ‘hebben’. En dat we dus dankbaar mogen zijn voor alles. Maar dan ook echt álles. Voor de zon die op een plant in de woonkamer schijnt. Voor de blauwe lucht, met of zonder vliegtuigstrepen. Voor de sterren die we ’s avonds vanuit ons raam zien. Voor de mensen om ons heen. Voor mensen die we helemaal niet kennen, maar die wel mogelijk hebben gemaakt dat wij kunnen wonen waar we wonen: die de stenen van ons huis ooit gemaakt hebben, die voor onze stroom zorgen, voor ons water. Laten we dankbaar zijn voor het eten dat we elke dag eten, en voor de mensen die dat geteeld, geoogst, vervoerd, schoongemaakt en verkocht hebben.

Dankbaar voor iedere ademteug
Ultieme dankbaarheid is natuurlijk dankbaarheid voor het leven zelf, voor het feit dat we leven. Voor iedere ademteug, voor iedere hartslag die door ons lichaam gaat en waarvoor we zelf helemaal niets hoeven te doen. Joanne Rowling beschrijft dat mooi in het laatste deel van haar Harry Potter-reeks, wanneer Harry zijn eigen dood tegemoet loopt: “Waarom had hij het wonder dat hij was, nooit eerder op waarde geschat, zijn hersens en zenuwen en bonzende hart?”

Wanneer ik op deze manier dankbaarheid beoefen, hoef ik mezelf niet meer te vergelijken met een ander, of vergeleken te voelen door een ander. Ik voel me juist verbonden met de ander, met alle anderen, met het grotere geheel. Ik ben niet alleen. We doen het samen, dit leven. Met elkaar, en voor elkaar. Vanuit die verbouwde boerderij met tuin en van drie-hoog-achter.

 

De natuur is de ideale plek om te oefenen met dankbaarheid. Je wordt er rustig van in je hoofd en ervaart ruimte om aan de slag te gaan met dat innerlijke gevoel van onvrede. Dat kan onvrede zijn over je werk, over je stressbalans of over je persoonlijke groei. Neem contact met mij op voor een kennismakingswandeling. Coaching in de natuur gaat heel goed op anderhalve meter!

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!