Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Zonder scherpte geen helderheid

“Nou, u kunt wel een bril gebruiken,” zegt de opticien niet zonder gevoel voor understatement. Mijn rechteroog ziet blijkbaar zo weinig dat het de dag erna spierpijn heeft van de oogmeting. Rechts heb ik -2,5 met cilinder en links -1. Na eenenveertig jaar komt mijn brilloze bestaan ten einde.

Afbeelding column Bril Photo by Bud Helisson on Unsplash Middel

Vijf jaar ouder
Een week later plant dezelfde opticien mijn allereerste op maat geslepen bril op mijn neus. Ik kijk haar aan en schrik me kapot. Ze ziet er veel ouder uit dan ik dacht. Maar... is ze niet ongeveer net zo oud als ik? Vol ongeloof kijk ik opzij, naar mijn eigen spiegelbeeld. Mijn God. Al zeker twintig jaar word ik steevast vijf of meer jaar jonger ingeschat, maar de bril heeft mijn voorsprong sneller weggetoverd dan professor Anderling ooit had kunnen doen. De spiegel toont me genadeloos ieder pukkeltje, plekje en lijntje. En die wallen...! Waar de gemiddelde vrouw honderden euro’s per jaar uitgeeft om er jonger uit te zien, sta ik op het punt om meer dan honderd euro uit te geven aan een bril die me minstens vijf jaar ouder maakt. In mijn eigen ogen althans.

Scherpe blik
Nog steeds in shock loop ik even later de winkel uit. Met bril. Niet in een koker in mijn tas, nee, gewoon op mijn neus. Want het is fantastisch om zo scherp te zien. Om alle borden en bordjes van veraf te kunnen lezen. Om alle verschillende lichtgroene blaadjes van de bomen te kunnen onderscheiden. De veren van het koolmeesje dat voorbij fladdert. Maar al die gezichten... Ik kan er ook de weken erna maar moeilijk aan wennen. Zonder bril zagen alle mensen, en dus ook ikzelf, er zachter uit. Geruststellender, vriendelijker, milder. Ik vind mijn nieuwe (ge)zicht maar niks. De waas waardoor ik de wereld en mezelf al die jaren bekeek, haalde niet alleen de scherpte uit mijn blik maar ook uit mijn oordeel. En ik vind het al zo lastig om vriendelijk en mild te zijn voor mezelf en mijn naasten.

Helderheid
Na mijn eerste brilweek word ik nog meer op de proef gesteld. De scholen gaan dicht en onze minimalistische en milieuvriendelijke dakmaisonette verandert plotsklaps in de vierkante postzegel waarop mijn vriend, kinderen en ik wekenlang dag en nacht op elkaars lip zullen zitten. Corona maakt alles nog scherper dan het al was. Ik zie iedere grote en kleine tekortkoming in mezelf als moeder en partner. Hoor mezelf zuchten terwijl ik mijn eigen plannen opzij zet om de kinderen te kunnen helpen met hun schoolwerk. En iedere dag zit ik een half uur op mijn meditatiekussen, te oefenen in vriendelijkheid. Voor mezelf, voor mijn vriend, voor mijn kinderen. Mijn leven is van compassie-voor-beginners naar compassie-voor-gevorderden gegaan. En na een paar weken snap ik het: mijn bril komt geen scherpte brengen, maar helderheid. Zodat ik helder zie dat alles in mijn leven, inclusief ikzelf, goed is zoals het is. Met of zonder pukkeltjes, plekjes, lijntjes en wallen.

Waarmee ik maar wil zeggen: opticiens zijn de boodschappers van het universum. Je moet het alleen wel willen zien.

 

Dit artikel verscheen eerder in het TCC Magazine voor therapeuten, coaches en counselors.

Ben je toe aan een heldere, vriendelijke blik op je (werk)leven? Dan is coaching in de natuur iets voor jou! Al wandelend, pratend, mijmerend kom je tot nieuwe inzichten over je baan, work-life-balance of persoonlijke ontwikkeling. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling in het Pagnevaartbos in Hoeven, West-Brabant.

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#1 Wilma Evers 09-09-2020 07:52
Wat een fantastisch artikel Jamie.
Als iedereen een bril zou dragen zou dat misschien kunnen bijdragen aan een klimaat waarin mensen tevreden zijn met wat ze hebben en wat ze kunnen.
Zou niet iedere willekeurige Nederlander continue de discussie willen aangaan, maar de dialoog willen starten voor een mooi, helder, vooruitziend Nederland.
Scherp zijn is iets anders dan scherp zien!
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!