Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Hoe maak je tijd voor je persoonlijke en spirituele groei met een druk gezinsleven?

Vorige week had ik voor het eerst dit jaar een paar uur tijd voor mezelf, met mezelf. Tijd om al schrijvend te mijmeren, mijn eerste maanden als coördinator bij ’t Stoofje te overdenken, te voelen wat mij beweegt. Voor mij zijn dit momenten waarop ik bewust stil sta bij mijn persoonlijke en spirituele groei. Hoe gaat het met mij? Waardoor laat ik me leiden? Waartoe nodigt het leven me nu uit? Maar toen ik eenmaal klaar zat met mijn dagboek en vulpen, viel mijn oog op tientallen kleine rode plekjes op de muur. Ik bekeek ze van dichterbij en toen zag ik het: tomatensoep. Twee dagen eerder had mijn zoon tijdens het eten mijn dochter zó hard aan het lachen gemaakt, dat ze het uitproestte en de spetters tomatensoep hem om de oren vlogen. Blijkbaar dus ook tegen de muur. Zuchtend begon ik de muur schoon te maken.

Dit is exemplarisch. Met twee (thuis)schoolgaande kinderen, een partner, een nieuwe baan en een eigen coachpraktijk is mijn leven rijkgevuld en blijft er weinig tijd en ruimte over voor mijn broodnodige portie stilte. Ik probeer die wel al jaren in mijn leven in te bouwen, het liefst dagelijks, op verschillende manieren. Zo deed ik een tijdlang elke ochtend de zonnegroet op de klanken van Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, schreef ik een jaar lang elke ochtend drie pagina’s in mijn dagboek (de ‘morning pages’ van Julia Cameron) en tijdens mijn meditatieleergang mediteerde ik dagelijks een half uur. Allemaal heerlijk en weldadig, maar geen van deze vormen heb ik volgehouden. Om me heen hoor ik vergelijkbare worstelingen. Het verlangen naar stil staan bij jezelf botst met het volle leven. Zelfs, of juist nu.

Hoe maak je dan tijd voor je persoonlijke en spirituele groei?

Floddertje Tomatensoep Fiep Westendorp

Daarop schoten mij drie antwoorden te binnen: een heel kort antwoord, een iets minder kort antwoord en een nog wat langer antwoord.

Mijn korte antwoord is: niet.

In de spitsuurfase van je leven ís er gewoonweg geen tijd. En al helemaal niet dagelijks. En de tijd die er wel is, heb je nodig om bij te tanken, om te ontspannen, om op te laden. “There’s only so much you can do in one lifetime,” zingt Jack Savoretti daarover. Je kunt niet alles tegelijk. In plaats van tegen de stroom van deze drukke levensfase in te zwemmen, is het voor je innerlijke rust beter jezelf niet nog meer verplichtingen op te leggen. Het is fijn als het een tijdje lukt om een morning routine in te bouwen. Maar laat die ook weer varen zodra die routine het zoveelste moetje wordt op de dag. Leg de lat gerust een stuk lager. Eén yogales in de week is ook al heel wat. En zelfs dat hoeft niet.

Dat is ook gelijk mijn wat langere antwoord: het hoeft niet.

Je hoeft geen tijd te maken voor je persoonlijke en spirituele groei. Het is een illusie dat die groei alleen maar plaatsvindt in zorgvuldig ingeplande momenten van stilte. Natuurlijk, je kunt in de stilte goed oefenen met aandachtig leven, maar werkelijke groei zit in het leven zelf. En dan niet per sé in de rustige, relaxte momenten. Het is wrijving die glans geeft. Iedereen die een dappere poging doet een of meer kinderen op te voeden, weet dat je daarbij elke dag wel een keer ongenadig tegen jezelf aanloopt. En juist in zulke momenten ligt de uitnodiging tot groei. Let maar eens op jezelf als je puberzoon scheldend de trap op stampt of je dochter voor de zoveelste keer haar snor drukt als de tafel afgeruimd moet worden. Wat roept hun gedrag bij je op? Welk oud zeer kom je daarin tegen? En hoe reageer je vervolgens: boos en machteloos, vanuit oude pijn of stel je liefdevol een grens? Waar nodigt het leven je toe uit?

Het doet me denken aan het boekje ‘Hoe doet een mysticus de afwas?’ van Lorenz Marti. Daarin komt hij tot de conclusie dat de plaats waar we over de grote vragen van het leven kunnen reflecteren en mediteren, altijd dáár is waar we ons op dat moment bevinden. Het ongewone is te vinden in het gewone, in het nu, tussen de mensen en op de plek waar we nu zijn. Tijdens het opvoeden, wanneer je je veters strikt en tijdens de afwas. Je moet het alleen wel zien.

Wat me bij mijn derde antwoord brengt: persoonlijke en spirituele groei is een begrijpelijk verlangen, maar ook dat is een illusie. Je hoeft niet te groeien, Je hoeft alleen maar te zijn, en te zien. Echt zien. Dus trek je blik van je beeldscherm en kijk. Juist in een rijkgevuld leven in vanalles te zien, elke dag opnieuw. Zoals tomatensoepspetters op de muur. Ik begon het schoonmaken met een zucht en eindigde met een glimlach. Want hoe vaak gebeurt het nou dat je dochter zo hard om je zoon moet lachen dat de tomatensoep tegen de muur vliegt?

Alles is er al. De hele tijd. Je hoeft het alleen maar te zien.

 

Ben je er klaar voor om te zien wat er werkelijk toe doet? Maar weet je niet goed waar je moet kijken? Coaching in de natuur kan je inzicht geven in jouw weg. Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

(De afbeelding heb je vast herkend: Floddertje, getekend door Fiep Westendorp, uit het verhaaltje 'Tomatensoep')

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#1 Wilma Evers 03-02-2021 12:32
Zoals iedere keer een heel inspirerend artikel.
Dank je wel Jamie.
Het is iedere keer weer feestje om het te mogen lezen en er iets mee te doen (of niet).
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!