Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Waarom ik mijn comfortabele coachpraktijk loslaat

Toen ik tien jaar geleden op verjaardagen vertelde over mijn prille voornemen (= mensen al wandelend in het bos begeleiden op weg naar werk dat van nature bij hen past), keek ik vaak tegen opgetrokken wenkbrauwen aan. Het was nieuw, onbekend en ook een beetje zweverig. Inmiddels is het vak van wandelcoach, of loopbaancoach in de natuur, meer en meer gemeengoed geworden. Zowel de helende kracht van de natuur als de effecten van bezinning-onder-begeleiding krijgen steeds meer bekendheid. Niet alleen bij loopbaanvragen, maar ook bij stressklachten. Op verjaardagen is mijn praktijk inmiddels een succesverhaal dat mensen inspireert. En toch ga ik die praktijk loslaten.

Ganzen Gary Bendig Unsplash

Het is niet dat het werk me niet meer past. Het is nog steeds de meest fantastische baan van de wereld: ik werk wandelend in het bos en krijg er nog voor betaald ook! Ik mag mensen één op één alle aandacht geven en een stukje meelopen op de mooiste levenslijnen. Ik kan er een hoop van mijn talenten in kwijt. Er is niemand die me vertelt wat ik moet en niet mag doen.

En toch.

Toch kreeg ik vorig jaar een gevoel van onrust. Ik voelde al wel aan dat ik op weg was naar iets anders, maar ik had veel weerstand tegen dat idee. Claartje Kruijff, theoloog en psycholoog, legde in een podcast haar vinger precies op de zere plek: “Durf je echt te leven uit vertrouwen? Durf je een offer te brengen? Durf je te veranderen? Is je leven wel zo comfortabel?” De tranen stroomden over mijn wangen bij het horen van deze vragen. Want dat is wat me weerhield: comfort.

In de eerste tijd was mijn coachpraktijk als een jas die nog aan de grote kant was. Net iets te ruim, maar wel overduidelijk de mijne. Ik had haar immers zelf gemaakt! De jas ging met het jaar lekkerder zitten. Warm. Soepel. Comfortabel. Ze beschermde me bij tegenwind. Ik bleef haar mooi vinden. En kreeg er veel complimenten over.

Waarom zou je iets dat zo comfortabel is, dat zo goed past bij wie je van nature ben, loslaten?

Soms kun je van binnen voelen dat er iets verschuift. Dat het leven je uitnodigt tot iets anders, tot verandering. De ganzen die we in de herfst zien wegtrekken, zijn daar een mooi voorbeeld van: zij weten instinctief wanneer het tijd is om te gaan. Voor alles is een tijd. Ook wij mogen daarop vertrouwen. En hoe spannend ook; comfort is niet het hoogste goed.

Het afgelopen jaar heb ik al een deel van mijn comfortabele coachpraktijk losgelaten. Sinds januari werk ik voor 16 uur per week als coördinator bij Franciscaans ontmoetingshuis ‘t Stoofje in mijn woonplaats Oudenbosch. Een uitdagende, mooie rol op een geweldige plek. Met ruimte voor het begeleiden van meditaties, schrijven, verbindingen leggen, echte aandacht, eenvoud en duurzaamheid. Ik dacht dat ik erbij zou blijven coachen. Maar ik voel dat de tijd is aangebroken om ook het laatste stuk van mijn praktijk te laten gaan.

Wat ga ik doen met de tijd die vrijkomt? Dat is nog niet helemaal helder. Een paar dingen weet ik al. Ik mag voor het Franciscaans Maandblad een jaar lang elke maand een column schrijven. Ik ben me aan het verdiepen in het thema eenzaamheid. Mijn tweede boek, over digitaal dieet, ligt nog steeds bijna af op de plank (al heb ik eerlijk gezegd geen idee in welke vorm ik dat ga uitgeven). En Bezinnen in het Groen, dat ik met collega-vrijwilliger Mia organiseer in botanische tuin het Arboretum in Oudenbosch, begint na twee corona-jaren volgend jaar hopelijk ook weer. Genoeg te doen dus. En ook genoeg te delen met jou en iedereen die de afgelopen jaren met mij mee las.

Toch voel ik ook ruimte voor nog iets. Ik weet dat dat ‘iets’ onderweg is, al weet ik nog niet wat het is en hoe het eruit ziet. Ik wandel maar gewoon verder op de weg die ik ben ingeslagen en hou mijn handen geopend. Vertrouwend. Nieuwsgierig. Wandel je mee?

 

Eenmalige wandelingen met mensen met wie ik eerder al eens gewandeld heb, blijf ik doen. Heb je niet eerder met mij gewandeld en heb je een loopbaanvraag? Wil je meer en meer leven en werken vanuit je natuur? Neem dan contact op met Marieke Buisse - van der Heijden van Natuurcoaching Breda. Een dijk van een coach met veel ervaring en een fijn spitiruele maar niet zweverige inslag: Welkom bij Natuurcoaching Breda - Natuurcoaching Breda.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#4 Mignon 16-12-2021 17:39
Lieve Jamie,

Wat een moedige stap !
en vooral durf dat je dit durft te ondernemen en loslaten..
Ik weet zeker dat er iets op je pad komt.
Ik koester onze wandelingen en gesprekken, en ondertussen ook kennis mogen maken met Marieke Buisse.
Jamie, het ga je goed en veel succes!!
Mignon .
Citeer
 
 
#3 Jamie Nederpel Coaching 15-12-2021 10:32
Dank je Wilma, dat je zo trouw meeleest en nog steeds met zoveel liefde terugdenkt aan die wandeling. Je weet dat ik jouw pad minstens zo inspirerend vind als jij dat van mij!

En dankjewel Anky, voor je mooie woorden. Ik voel me thuis in het maatschappelijk e veld in Halderberge. En wie weet waar dat toe leidt... We zien elkaar!
Citeer
 
 
#2 Anky Brouwers 15-12-2021 10:18
Lieve Jamie,
Ook ik heb goede herinneringen aan onze coachwandelinge n. We komen elkaar nog regelmatig tegen, want jouw werk bij 't Stoofje" en mijn werk bij de bibliotheek hebben maatschappelijk e raakvlakken, waardoor ons pad elkaar blijft kruisen.
Ik vind je besluit moedig en heel begrijpelijk.
Heel veel succes bij je "zoektocht" en bij ons is ook altijd een plekje vrij voor jou.
Anky Brouwers
Bibliotheek West-Brabant
Citeer
 
 
#1 Wilma Evers 15-12-2021 10:09
Lieve Jamie,
Jij hebt me jaren geleden meegenomen op dat wandelpad. Een ontdekking voor het leven, waar ik nog iedere dag van mag en kan genieten.
In het werk dat ik doe is het woord "eenzaamheid" zo nadrukkelijk aanwezig. De leegte die mensen voelen of achterlaten, vul je niet zo maar in. Tegelijkertijd leeft bijna iedereen zijn leven, maar is er een ongelofelijke ontevredenheid. Als mensen wat minder voor comfort zouden kiezen, zouden ze zich een stuk comfortabeler voelen. Ik bewonder je om wie je bent en wat je allemaal doet. Dat noemen ze volgens mij fan van iemand zijn. Jij hebt me in ieder geval jaren geleden een mooi pad laten bewandelen, midden in de natuur. Met een lach en een traan ben ook ik die nieuwe uitdaging aangegaan. Nu terugkijkend kan ik alleen maar zeggen: dank je wel. Ik wens je heel veel succes toe en weet zeker dat er hele mooie nieuwe kansen op het pad, dat je gaat bewandelen, voor jou klaarliggen.
Citeer
 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!