Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Wat we kunnen leren van een voetbalwedstrijd

Een van de mooiste dingen van werken met mensen zijn die momenten waarop iemand zich vrijmaakt van oude, knellende beelden over zichzelf en het leven, en vanuit die vrijheid keuzes maakt die werkelijk bij haar of hem passen. Weg met ‘dat kan jij toch niet’, want jawel, dat kan ik wel! Sterker nog, álles kan! Hoewel die gedachte heel helpend is om jezelf vrij te maken van alles wat je tegen houdt, kleeft er één groot nadeel aan...

hal gatewood unsplash

Het idee dat alles kan, betekent ook dat als je niet alles doet, je iets verkeerd doet. Dan is het je eigen schuld als je niet gelukkig bent. Want niets houdt je toch tegen? Alles kan!

Maar nee. Niet alles kan. Een week heeft maar zeven dagen en een dag 24 uur. En in je wakkere 16 uur per dag kun je niet én 16 uur werken zodat alles wat je de wereld op dat gebied te bieden hebt eruit komt én 16 uur aandacht geven aan de mensen van wie je het meest houdt én 16 uur vrijwilligerswerk doen om zo belangeloos je bijdrage te leveren én 16 uur voldoende bewegen zodat je je fit en gezond voelt.

Daarom proberen we van alles een beetje in onze dag te stoppen. Als we 16 uur zuivere speeltijd zouden hebben, zoals bij basketbal, zouden we nog een heel eind komen met al onze wensen en verlangens. Zodra de tijd wordt stilgezet kunnen we even bijkomen, opladen, nadenken wat nu nodig is en dan gaan we weer verder. Maar ons leven lijkt meer op een voetbalwedstrijd dan op basketbal: het spel ligt af en toe stil, maar de tijd tikt gewoon verder.

Zo biedt niet alleen de dag, maar ons hele leven structureel te weinig tijd om ál die dingen te doen die we zouden kunnen of willen. Een internationale carrière kan, maar dat betekent dat je niet óók die vader of moeder kunt zijn die de speelafspraakjes regelt of wekelijks bij de inloopochtend is. Op je 40e nog chirurg willen worden na een loopbaan in de techniek kan zeker, maar tijdens al die jaren van studie kunnen andere dingen niet. Bovendien telt niet alleen de tijd op, maar ook onze jaren: na je 30e is het fysiek onmogelijk om nog professioneel turner te worden, hoe graag je ook zou willen.

En dat is oké.

Want weet je: alles kan, maar niet alles hoeft. Je hoeft niet steeds maar de hele dag je volledige potentieel te benutten. Alles eruit te halen wat erin zit. Er elk moment opnieuw vol voor te gaan. Je zou er overspannen van worden. En dat gebeurt ook: hielden we onszelf eerst klein met belemmerende gedachten dat iets toch niet kon; aan de andere kant van het spectrum zetten we onszelf onder druk omdat we alles moeten kunnen. Nou, dat hoeft helemaal niet.

Neem een voorbeeld aan de spelers in die voetbalwedstrijd: kom op adem bij dode spelmomenten, vergeet niet regelmatig te drinken en blijf na een tackle gerust even liggen. De bal hoeft niet altijd te rollen.

 

Ben je er aan toe om het spel even stil te leggen? Dan is Digitaal vasten iets voor jou! In de 6 weken tussen carnaval en Pasen gaan we met een steeds groter wordende groep mensen bewust minderen met onze smartphone. Tijd voor je naasten en tijd voor bezinning. Meer informtie en data vind je hier.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!