Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook mijn boeken 'Digitaal dieet' en 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

7 redenen om je smartphone thuis te laten als je op vakantie gaat

Zomer! Het vakantieseizoen breekt aan. Of je nu een camping in Zuid-Frankrijk opzoekt of een natuurhuisje in Zuid-Limburg: vakantie doet ons goed. Dat stelt ook psycholoog Janneke Gieles: “We zijn dan gelukkiger, gezonder, meer ontspannen, energieker en tevredener dan wanneer we gewoon thuisblijven.”

Het woord vakantie komt van de Latijnse woorden vacant: leegte en vacantia: vrij van verplichtingen. Op vakantie willen we ons hoofd leegmaken en vrij zijn van zorgen. We willen loskomen van de hectiek van alledag en ontvankelijk zijn voor nieuwe prikkels en ervaringen. Alleen: dat is best lastig als je de helft van je tijd op vakantie met je smartphone bezig bent... Want juist op vakantie, waar een dagelijkse structuur vaak ontbreekt, is de verleiding groot om die (dure!) leegte met je smartphone te vullen. Meer nog dan de tweeëneenhalf uur die we gemiddeld toch al op onze telefoon zitten. Dat is zonde, en niet alleen van je geld. Een nieuwe omgeving ervaar je minder zintuiglijk wanneer je die omgeving door een beeldscherm ziet omdat je de mooiste foto voor Insta wil maken.

Ouderwetse vakantie
s migaj b2qszO9C7sw unsplashGelukkig is er een eenvoudig recept om dit te voorkomen: houd een offline vakantie! Een vakantie waarop je je smartphone thuis laat, of alleen gebruikt voor noodgevallen. Dus geen sociale media checken, foto’s posten of familieleden dagelijks een update geven. Geen ellenlange appgesprekken met vriendinnen waarvoor je thuis nooit tijd neemt. Maar ook niet volautomatisch Google Maps erbij pakken wanneer je ergens in een dorpje even de weg niet weet, Italiaanse woorden opzoeken als je in een taverna de menukaart niet snapt of online kaartjes bestellen voor een museum. Een ouderwetse vakantie dus.

Zeven redenen
En wat levert zo’n offline vakantie ons dan op? Een heleboel! De zeven redenen die Janneke Gieles noemt om op vakantie te gaan, gaan namelijk alleen op als je niet de hele tijd met je neus op je smartphoneschermpje zit:

1. Op reis gaan geeft rust...
... zolang je tenminste niet steeds ‘aan’ staat vanwege je smartphone.

2. Buitenlucht is gezond...
... dus ga vooral niet binnen zitten scrollen, wat je thuis ook al doet.

3. Lekker je eigen leven bepalen...
... in plaats van je dag laten regeren door je smartphone.

4. Tijd voor een goed gesprek...
... omdat je smartphone niet al je aandacht opslokt.

5. Even iemand anders zijn...
... dan moet je wel loskomen van je online identiteit.

6. Je eigenwaarde opkrikken...
... wanneer je je blootstelt aan nieuwe, soms moeilijke situaties, en je niet gelijk je smartphone erbij pakt om je eruit te redden.

7. Meer zelfkennis...
... maar dat kan alleen als je de dagelijkse sleur doorbreekt, inclusief je alledaagse smartphonegedrag.

Op deze manier wordt onze vakantie weer écht een vakantie, waarop we met een leeg hoofd en vrij van zorgen en verplichtingen kunnen ontspannen en genieten. Of, zoals Loesje zegt:

Vakantie
ik neem altijd een lege koffer mee
voor de mooie verhalen

En weet je wat nou zo leuk is? Als je thuiskomt, weet nog niemand hoe je vakantie is geweest. Je kunt dus ouderwets vertellen wat je hebt meegemaakt. Hoe vaak komt dat in deze ik-deel-dus-ik-besta-tijden nog voor?

Een fijne vakantie gewenst!

 

Dit is een bewerking van een hoofdstuk uit mijn boek Digitaal dieet. Meer lezen over een ontspannen, bewuste en gezonde omgang met je smartphone? Bestel het boek hier: Webwinkel Boekscout.nl: Jamie Nederpel - Digitaal dieet. Ontspannen, bewust en gezond omgaan met je smartphone in 6 stappen. 

 

KnopBestel   KnopContact

 

Cover Digitaal dieet             Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01

Wil je meer lezen over aandachtig leven? Lees dan mijn boeken Digitaal dieet en Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten die je helpen je tijd en aandacht te besteden aan dat wat er werkelijk toe doet in jouw leven.

 

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!