Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wat werkelijk belangrijk is voor jou. Over hoe je daar achter komt, en hoe je daar tijd voor maakt. Mijn inspiratie-artikelen, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer', nodigen je uit stil te staan bij wat jou van binnen beweegt en stimuleren je daar gehoor aan te geven. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze jou zetten. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat? Meld je dan hier aan!

Afscheid nemen van je baan, hoe doe je dat?

We weten allemaal dat niets in het leven voor eeuwig is. Ook in je werk niet. Functies verdwijnen. Contracten eindigen. Hele afdelingen en organisaties houden op te bestaan. Toch kan zo’n einde je flink overvallen. Ook als je zelf besloten hebt weg te gaan, of het al heel lang weet. Het helpt om bewust afscheid te nemen van je baan. Maar hoe doe je dat?

Weggaan = onthechten
Als je bij je werkgever weggaat, krijg je meestal een afscheidsetentje of -borrel aangeboden. Maar misschien heb je daar helemaal geen zin in. Als het niet jouw keuze was om weg te gaan, zit je mogelijk helemaal niet te wachten op een bos bloemen en een speech. Of misschien ben je in gedachten al met je nieuwe baan bezig. Toch raad ik je een georganiseerd afscheid aan. Of je het nu naar je zin had of niet, je hebt een tijdlang een aantal dagen per week doorgebracht in je baan. En dus ben je gewend geraakt. Gehecht. Aan het werk zelf, aan de weg ernaartoe, aan de mensen, aan de structuur van je week, aan het gebouw. Nu je weggaat, zul je weer moeten onthechten. Ook al vond je er niks aan, of ben je nu boos over je vertrek, of ben je in gedachten allang vertrokken. Een georganiseerd afscheid helpt je bij het onthechten.

Het is jouw afscheid

Goed. Een georganiseerd afscheid dus. Maar hoe? Misschien heeft je werkgever in allerlei regels en procedures vastgelegd op welke manier en met welk budget je afscheid moet nemen. Of ligt niets vast, maar zijn er wel ongeschreven regels en gebruiken. Moet je je daar dan aan houden? Nee. Denk zelf goed na over wat voor afscheid jij wilt. Begin bij jezelf, waaraan jij behoefte hebt en wees dan creatief in het vinden van een vorm die daarbij past. Bepaal ook zelf wie je erbij wilt hebben. Het is immers jouw afscheid. Stap naar je leidinggevende en vertel wat jij wilt.

En doe jezelf een lol. Als je baalt van je collega’s, ga dan niet een hele avond met ze zitten eten. Dan kun je beter trakteren op de afdeling en ’s avonds, al dan niet ieder op eigen kosten, gaan eten met de mensen die je wél zult missen. Als je er niet van houdt om in de schijnwerpers te staan, spreek dan in de laatste weken met je meest dierbare collega’s één-op-één af. Wil je niet met de stille trom vertrekken, trommel dan iedereen op en pak groots uit met een drukke borrel of een receptie. Heb je vertrouwen in je collega’s en hou je ervan om verrast te worden? Vertel de mensen die je erbij wilt hebben, dat je het leuk zou vinden als zij iets voor je organiseren. Wil je je werkgever er helemaal buiten houden? Nodig dan een aantal mensen thuis uit. Wat je ook doet, neem zelf het initiatief. Zeker als je vertrek niet jouw initiatief is, voelt het goed om zo aan het einde het heft in eigen hand te nemen.

Afscheid nemen in je eentje
Wat nu als er geen gelegenheid is om afscheid te nemen? Als je werkgever failliet gaat of als je op staande voet ontslagen wordt? Of als je bij een concurrent gaat werken en je daarom per direct bij je huidige baan moet stoppen? Dan kun je alsnog afscheid nemen op een manier die bij jou past. Je kunt nog steeds oud-collega’s uitnodigen om wat te gaan drinken of eten. Afscheid nemen kan zelfs in je eentje. Je kunt een dag (of meer) iets leuks gaan doen en dat voor jezelf als ‘afscheidsdag’ bestempelen. Je kunt jezelf een afscheidscadeau geven. Je kunt gaan wandelen en al wandelend bewust stilstaan bij je vertrek. Je kunt een boek kopen dat past bij hoe je je nu voelt en daar elke dag een paar bladzijden uit lezen. Let maar eens op wat het met je doet als je het boek voor het laatst dichtslaat. En zelfs als je al langer weg bent uit je baan, kan zo’n afscheid in je eentje je helpen alsnog te onthechten.

Van een goed afscheid heb je nog jaren plezier
Hoe je situatie ook is: kies een manier van afscheid nemen die bij jou past en organiseer dat. Geloof me, je zult er nog jaren plezier van hebben.

Heb je moeite met afscheid nemen van je (vorige) baan? Staat dat nieuwe dromen en plannen in de weg? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 24978944. Ik coach veel mensen die afscheid (moeten) nemen van hun baan.

KnopContact

Naar de vijf meest gelezen inspiratie-artikelen >>

Naar alle inspiratie-artikelen >>

 

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je (on)regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox? Een artikel, een meditatie. Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!