Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

0 (!) tips om een after-holiday-dip te voorkomen

Wat hebben we er met z’n allen naar uitgekeken! En wat ging-ie weer snel voorbij: de zomervakantie. Twee of drie (en voor de happy few vier tot zeven) weken even helemaal niks. Natuurlijk, af en toe een wasje, een mailtje of een klusje in huis, maar verder deden we alleen waar we zin in hadden: zo weinig mogelijk. Of dat nu op een camping was in Frankrijk, in een airbnb-huis in Denemarken of in ons eigen Hollandse huis.

Maar dan.

Back to work

Weer aan het werk
Nu de vrije dagen op zijn, moet je weer aan het werk. En dat valt vaak vies tegen. Ieder jaar neem je jezelf voor om dat vakantiegevoel dit keer écht vast te houden. Om helemaal zen te blijven en je niet druk te maken (niet méér dan noodzakelijk in ieder geval) over alle gedoe die je in je werk tegenkomt.

Hoe anders pakt het uit. Of je nu wel of niet je mails al voor je eerste officiële werkdag hebt gecheckt: je vervalt binnen no time in je oude patronen van te weinig pauze nemen, gestrest raken van deadlines, teveel administratie of te weinig tijd voor al het werk. Al tijdens die eerste dag verlang je hevig terug naar het Franse glas wijn, de Deense Danbo-kaas of de schaduw van de dakplantaan in je achtertuin. De gevreesde after-holiday-dip heeft je flink te pakken. Alweer.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat dat je dit jaar niet overkomt?

Nou, niet.

Je leest het goed.

Niet.

Ik weet het, in deze tijd van het jaar wemelt het van de artikelen op internet met allerhande tips. Heel nuttige tips ook. Eet zolang mogelijk ’s avonds buiten. Ga ook later op de avond nog buiten zitten, met een boek. Houd je vakantieherinneringen vast met een fotoalbum of een collage. Maak een lijstje van de dingen die je in vakantie fijn vond en ga er daar een of meer van doen. Plan alvast je volgende vakantie. Doe op je werk niet meer dan één ding tegelijk, en doe dat met aandacht. Stel prioriteiten. Doe in het huishouden alleen het hoognodige, je huis is een leefomgeving en geen etalage.

Vakantie is niet gewoon, vakantie is uitzonderlijk
Zoals gezegd, nuttige tips. Maar daarmee voorkom je de after-holiday-dip niet. Zelfs als je het meest geweldige werk van de wereld hebt (en geloof me, ik kan het weten!), dan is het nog steeds balen dat de vakantie weer voorbij is. Niet omdat je niet aan het werk wilt. (Als dat wel het geval is, en niet alleen na de vakantie maar na elk weekend, dan is er iets anders aan de hand, dan is het tijd voor een andere baan!) Maar omdat je de vakantie en het gewone, werkende leven niet met elkaar kunt vergelijken. Vakantie is niet gewoon. Je kunt niet gewoon 365 dagen per jaar niets hoeven doen. Geen geld verdienen, geen tandartsrekeningen betalen, geen kinderen naar zwemles brengen, geen APK-beurt regelen voor de auto, geen bankpas blokkeren nadat je die bij de benzinepomp in de betaal automaat hebt laten zitten, geen badkamers schoonmaken (hoewel ik daar een aardig eind mee kom), geen onkruid wieden, niet stofzuigen, geen papierkliko buiten zetten en geen belastingaangifte doen. En tijdens de vakantie kan dat allemaal wel. Dan hoef je niets. En dat is uitzonderlijk.

In plaats van nagenieten van de vakantie en met frisse tegenzin weer aan het werk gaan, leggen we onszelf op dat we na de vakantie net zo relaxed, gezellig en zen moeten blijven als tijdens de vakantie. En als dat vervolgens niet lukt (want natuurlijk lukt dat niet), vallen we onszelf alleen maar tegen. Wat je nog meer stress oplevert dan je al had.

Maar hoe zit dat dan met al die nuttige tips? Werken die dan niet? Die werken wel. Heel goed zelfs. Maar niet om een after-holiday-dip te voorkomen. Ze werken ook niet per sé beter na een vakantie. Het zijn tips die ons het hele jaar door helpen om met aandacht en minder stress te werken en te leven. Tegen een after-holiday-dip werkt maar één ding: niks. Hoe minder je er tegen vecht, hoe beter.

Ik wens je een fijne eerste werkweek!

Blijft jouw after-holiday-dip lang hangen? Heb je ook na het weekend geen zin om aan het werk te gaan? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Wil je dat onderzoeken en stappen zetten naar meer zin energie en plezier in je werk? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling, want loopbaancoaching in de natuur is een verhelderende, inspirerende manier om stil te staan bij je werkende leven.

 

KnopContact

 

Deze artikelen raad ik je ook aan:

Winter Pagnevaartbos vijf bomen

Uitvaart bloemen

Als je niet weet
wat je dan wel wilt

"Ik wou dat ik
minder hard gewerkt had..."

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!