Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Wat stond er bij jou thuis op de keukendeur?

Er zijn van die momenten in je werkende leven dat je vast zit. Je voelt wel dat er iets moet gebeuren, maar het lukt je niet om in beweging te komen. Je wilt wel vooruit, maar je zet geen stappen. Je gaat al lang niet meer met plezier naar je werk, maar sleept jezelf er toch elke keer weer naartoe. Herken je dit? Grote kans dat je je dan onbewust laat tegenhouden door een keukendeurwijsheid uit je jeugd. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Bovendien ben je niet de enige!

Tegeltje Het is niet altijd rozengeur

Het is niet altijd rozengeur
Laat ik het maar gelijk bekennen: drie zinnen geleden bestond het woord keukendeurwijsheid nog helemaal niet. De welbekende term hiervoor is tegeltjeswijsheid. Onder keukendeurwijsheid versta ik: een idee of overtuiging die ouders hun kinderen meegeven, gegoten in een ietwat belerende, moraliserende en clichématige spreuk. De term is geïnspireerd op het refrein van de carnavalskraker van de Twee Pinten:

Bij ons staat op de keukendeur
Het is niet altijd rozengeur
En mijn vader schreef op het behang
Lekker is maar ene vinger lang

Hoewel de tekst doet vermoeden dat het hier om duidelijk zichtbaar opgeschreven volzinnen gaat, zetten mensen in de praktijk hun wijsheden niet daadwerkelijk op hun keukendeur (als jouw ouders dat wel deden, laat het me weten!). Keukendeurwijsheden zijn eerder onuitgesproken, stevig ingesleten denkbeelden die voortkomen uit de manier waarop je ouders vroeger praatten over werk, relaties en andere levensthema’s. Vervolgens zetten ze zich in je vast in de vorm van een spreuk of zin. En die spreuken of zinnen kunnen je helpen, maar ook belemmeren.

Keukendeurwijsheden geven houvast
Stel je nu eens voor dat je bent opgegroeid in het gezin uit dit liedje. Dan leer je, onbewust, dat leven niet alleen maar leuk is. En dat als het een keer leuk is, het leuke maar kort duurt. Het mooie daaraan is, dat je leert tevreden te zijn met wat je hebt. Je raakt ook al jong voorbereid op de minder prettige kanten van het leven en laat je daardoor niet één, twee, drie uit het veld slaan. Zo geven deze twee keukendeurwijsheden je houvast, een denkkader, richting aan je leven.

Toch kleven er ook nadelen aan. Wanneer je de keukendeurwijsheden uit dit liedje naar je werkende leven vertaalt, is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om een écht leuke baan te zoeken of creëren. Want het leven, en dus ook het werkende leven, is nu eenmaal niet altijd leuk. En als het leuk is, dan duurt het toch maar kort. Het is niet moeilijk te begrijpen dat wanneer je dit gelooft, je blijft zitten waar je zit. Ook wanneer je baan je niet meer past en je er zelfs ongelukkig in wordt. Zo kunnen keukendeurwijsheden je juist teveel houvast geven en je vast zetten.

En nu jij!
Ga nu je eigen jeugd eens na: wat stond er bij jou thuis op de keukendeur? Hoe dachten en praatten jouw ouders over werk? En hoe belemmert jou dat mogelijk nu?

In sommige gezinnen was werk pas werk als je dat met je handen deed. In andere moest je juist minstens op universitair niveau werken om mee te tellen. Sommige kinderen leerden dat de zekerheid van een vaste baan belangrijk is, anderen juist dat je je niet moest verbinden aan grote organisaties en dat managers de vijand waren. In weer andere gezinnen moest werk altijd moeite kosten. Of: werk was werk en privé was leven.

Ik schrijf deze voorbeelden bewust in de verleden tijd. Want jij kunt je onbewust nog best vasthouden aan een oude keukendeurwijsheid uit jouw gezin van toen, terwijl jouw ouders daar nu allang niet meer zo in geloven. Bovendien is het maar de vraag of de overtuiging die jou tegenhoudt, ook daadwerkelijk precies zo geloofd werd door je ouders. Juist omdat keukendeurwijsheden niet op de keukendeur worden gezet maar onuitgesproken blijven, interpreteert ieder kind ze weer net anders.

Tegeltje Maak zelf je eigen rozengeur

Geloof je het zelf nog?
Voor jouw vraag nu maakt dat ook helemaal niet uit. Het gaat erom, dat je ontdekt welke overtuiging over werk jij hebt meegenomen uit jouw jongere jaren. Wanneer je daar inzicht in krijgt, kun je ook zien of deze je in de weg zitten nu je in beweging wilt komen in je loopbaan. Vervolgens kun je zelf beslissen of je deze keukendeurwijsheid nog wilt geloven. En als dat niet zo is, kun je ‘m weerleggen en vervangen voor een die jou wel helpt.

Van mij mogen de Twee Pinten voortaan het volgende zingen:

Bij ons staat op de keukendeur
Maak zelf je eigen rozengeur
En mijn vader schreef op het behang
Lekker werk is in ieders belang

Ik besef dat dit natuurlijk evengoed keukendeurwijsheden zijn waarvan mijn kinderen later op hun beurt last kunnen krijgen. Misschien voelen ze zich tekort schieten wanneer het niet lukt om zelf hun leven zinvol en gelukkig te maken. Of wanneer het niet lukt om werk te creëren waarin ze voelen dat wat ze doen van betekenis is voor zichzelf en anderen. Gelukkig kan ik ze dan altijd nog dit artikel laten lezen ;)

Wil jij je niet meer laten tegenhouden in je loopbaan? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken en ontmantelen van jouw keukendeurwijsheden? Dan is het loopbaanprogramma 'Werk vanuit je natuur' een aanrader! In zes verhelderende, inspirerende wandelingen zet je concrete stappen op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent. Meer weten? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

KnopContact

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#2 Jamie Nederpel Coaching 21-02-2017 11:18
Da's een fijne om op je keukendeur te hebben, Jose!
Citeer
 
 
#1 Jose 21-02-2017 10:59
Bij ons staat op de keukendeur
Geschreven in mijn lievelingskleur
Maak je niet druk om het verdienmodel
Als je lekker werkt, komen de euro’s vanzelf wel.
Citeer
 

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!