Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Werkgeluk voor niet-verlichte mensen (zoals wij)

‘Werk maakt niet gelukkig’, concludeerde ik in een van mijn eerdere inspiratie-artikelen. Omdat uit verschillende onderzoeken steeds weer blijkt dat werk laag staat op het lijstje van dingen waarvan we gelukkig worden. Maar als werk niet die invloed op ons leven heeft om ons gelukkig te maken, dan zou het ons toch ook niet óngelukkig kunnen maken, zou je denken. Jammer genoeg gaat die vlieger niet op. Je geluksgevoel krijgt een behoorlijke knauw van een conflict met je baas, van de zoveelste reorganisatie, van een ontslag of van een baan die niet bij je past.

Werk maakt je niet gelukkig maar je kunt je er wel óngelukkig van voelen. Daar ben je mooi klaar mee.

Vrouw eet laptop op

“Van Parkinson word je niet ongelukkig”
Laatst sprak ik iemand met Parkinson. Ooit een begenadigd schrijver en verteller, die nu door zijn ziekte niet meer kan lezen en vaak niet meer goed uit zijn woorden komt. Hij deed een wonderlijke uitspraak: “Van Parkinson word je niet ongelukkig.” Ik knipperde met mijn oren. Hoorde ik dat nou goed? Hoe kun je van Parkinson nou niet ongelukkig worden?!

Maar hij zei het echt. En de verklaring hiervoor is verrassend simpel. Het zijn niet je omstandigheden die je ongelukkig maken. Het is hoe jij er zelf mee omgaat. Wanneer je je overgeeft aan wat er is, hoe dat ook is, stop je met vechten tegen de werkelijkheid. En dat scheelt een aanzienlijk deel, zo niet alles, in je geluksgevoel.

Eigen, stomme schuld?
Als je dit goed tot je laat doordringen, impliceert het nogal wat. Het zou betekenen dat je onder alle omstandigheden gelukkig zou kunnen zijn, als je er maar in weet te berusten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij lukt dat niet één-twee-drie. Ik ben niet zo verlicht dat ik overal met voldoening zou kunnen werken, met iedereen een gelukkige relatie zou kunnen hebben of me altijd en overal thuis zou kunnen voelen. Eerlijk gezegd ken ik niemand die wel zo verlicht is. Zelfs niet mijn gesprekspartner met Parkinson. Toch lezen we vaak dat dat mogelijk is. En dus is het verleidelijk om dat van onszelf te verwachten. Alleen bijten we onszelf dan in de staart. Want als we onze omstandigheden niet meer de schuld kunnen geven, blijven alleen wijzelf nog over. En dat is een gevoel van ongeluk dus onze eigen, stomme schuld.

Dat kan niet de bedoeling zijn van het pad naar verlichting!

We zijn weliswaar als enige verantwoordelijk voor ons eigen levens- en werkgeluk, maar verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld. Schuld verlamt. Verantwoordelijkheid geeft juist ruimte. Ongeacht de omstandigheden. Wanneer je jezelf niet schuldig voelt over ongeluksgevoelens maar wel verantwoordelijk voor je eigen geluk, kun je wellicht inzien dat je meer aan je eigen (werk)geluk kunt doen dan alleen oefenen in verlicht berusten (wat overigens ook heel waardevol is!). Er is namelijk een belangrijk verschil tussen omstandigheden die je overkomen en omstandigheden waarvoor je kunt kiezen. Sommige dingen heb je wél in de hand. Parkinson valt daarbuiten, en een ontslag of een reorganisatie vaak ook. Maar je zult versteld staan wat er toch te kiezen valt. En daar kun je best verantwoordelijkheid voor nemen.

15 voorbeelden
Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een baan zit die niet bij je past. Dan kun je ervoor kiezen je takenpakket proberen aan te passen, of je werktijden of je werkplek. Je kunt solliciteren, intern of extern, uitzoeken wat voor werk dan wel bij je past, een dag minder gaan werken en die dag benutten om voor jezelf beginnen. Je kunt een hobby zoeken waarin je je ei in kwijt kunt, een cursus of opleiding doen of een evenement in je vakgebied bezoeken om inspiratie op te doen. Je kunt intervisie organiseren, elke dag drie dingen opschrijven die je wel leuk vond, je laten detacheren, of stoppen. Je kunt er zélfs voor kiezen om niets te veranderen aan je werkomstandigheden. Zomaar vijftien voorbeelden van eigen keuzes.

Word je daar dan gelukkiger van? Dat weet je nooit zeker. Wat ik wel weet, is dat autonomie sterk bijdraagt aan het gevoel gelukkig te zijn. In je werk én daarbuiten. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over je (werkende) leven, stilstaat bij welke omstandigheden je kunt veranderen en welke niet en vervolgens bewust kiest om al dan niet in actie te komen, ben je aardig autonoom bezig. Verlicht of niet, je hangt dan je geluk niet meer op aan wat je overkomt. En juist dáárvan word je gelukkiger.

Voel je je niet gelukkig in je werk? Heb je het gevoel dat er meer is in je werkende leven dan dit? Dan is loopbaancoaching in de natuur een aanrader! De wandelingen geven je inzichten en inspiratie op weg naar een manier van werken die past bij wie je van nature bent. Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Op vrijdag 9 juni verschijnt mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent.

KnopContact

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!