Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Vrijheid in je werk: niet alleen voor de happy few!

Heb je wel eens gehoord van een business controller die één dag in de week op de vrachtwagen zit? Van een ICT’er die tijd in haar week maakt om als creatief schrijfdocent te kunnen werken? Of van een communicatieadviseur die ook een hip stropdassenmerk ontwerpt en in de markt zet? Of denk je dat dat alleen maar is weggelegd voor de happy few? Laat je verrassen...!

vlinders vrijlaten

Ondernemende levensstijl
Het lijken exotische uitzonderingen: mensen die er gelijktijdig twee of zelfs drie loopbanen op na houden. Die dus niet alleen twee banen hebben, maar twee écht heel verschillende beroepen naast elkaar uitoefenen. Het moet wel een trend zijn, want de afgelopen jaren kwam ik maar liefst drie termen tegen voor dit fenomeen: hosselen, slashen en side hustlen.

Wat hosselaars, slashies en side hustlers met elkaar gemeen hebben is een ondernemende levensstijl. Met verschillende activiteiten verdienen ze hun inkomen bij elkaar. Activiteiten die niet per se iets met elkaar te maken hebben, zoals je in de drie voorbeelden ziet. Ze hebben vaak wel één hoofdtaak, een ‘gewone’ baan, al dan niet met een vast contract. Daarnaast hebben ze een of juist wisselende, interessante bijbanen. Binnen hun eigen organisatie, of daarbuiten, of voor zichzelf als ondernemer. Maar zelfs die ene hoofdtaak is geen must: sommigen hebben verschillende parttime inkomstenbronnen die met elkaar een bont gekleurde werkweek vormen. De gedachte hierachter is dat je geen vaste baan nodig hebt om gelukkig te zijn of voldoende geld te verdienen. En dat het werk naast het ‘gewone’ werk niet per sé noodzakelijk is, maar vooral plezier en energie geeft.

Grootstedelijke trend of noodsprong?
Het klinkt heerlijk vrij. Maar is dit niet gewoon een grootstedelijke trend voor de happy few die geld genoeg hebben om minder te gaan werken en er zomaar vanalles bij te doen? Of zien we hier juist een noodsprong van mensen bij wie er anders niet genoeg geld binnen komt?

Ik denk dat geld in eerste instantie amper een rol speelt. Natuurlijk, het gaat hier niet om vrijwilligerswerk of een hobby, maar om verschillenden betaalde activiteiten of banen naast elkaar. Je doet het niet voor niets. Maar geld is niet de belangrijkste drijfveer. Hoeveel geld je hebt of verdient, of dat nu genoeg is of te weinig, is niet de aanzet tot deze levensstijl. Deze trend laat ons iets anders zien: dat mensen creatieve, scheppende wezens zijn die zichzelf op verschillende manieren willen uiten en vormen zoeken die daarbij passen. En sommige van die mensen ontdekken dat één vorm, één baan, één organisatie niet voldoende ruimte biedt om maximaal van betekenis te kunnen zijn. Om hun hele potentieel te kunnen benutten. Om volledig te kunnen uitgroeien tot de mens die ze van nature zijn.

Een vrije kijk op werk
Het is een vrije kijk op werk, gericht op zin, plezier, energie en betekenis, zonder uit het oog te verliezen dat er ook gewoon geld verdiend moet worden. Het is een kijk die ons helpt om los te komen van kaders en keurslijven, die ons de vrijheid geeft om onszelf opnieuw uit te vinden en buiten de lijntjes van het bestaande en gangbare te kijken en kleuren.

Het klinkt mij als muziek in de oren. Als je echter hoopt met deze manier van werken in één klap altijddurend gelukkig aan het werk te zijn, dan moet ik je teleurstellen (nog even los van dat dat per definitie onmogelijk is). We zijn altijd in beweging en ons werk ook. Het blijft altijd passen, meten en puzzelen. Wat vandaag werkt, hoeft morgen niet meer te werken. Ook als slasher kan je ‘gewone’ baan je op een dag niet meer genoeg voldoening geven. Ook de meest fantastische bijbaan van een side hustler kan op een dag ‘gewoon’ een baan worden. En de balans in de werkweek van een hosselaar kan door verschillende werkgevers of opdrachtgevers van de ene op de andere maand helemaal aan duigen liggen. Weg altijddurend werkgeluk... Wat deze manier van werken je wel geeft is de vrijheid om je eigen puzzel steeds opnieuw te leggen. Om steeds opnieuw te kijken naar wat je belangrijk vindt en wat past en daarnaar te handelen. Je bent immers vrij!

Zin en plezier
Moeten we dan dus allemaal aan het hosselen, slashen of side hustlen? Natuurlijk niet. Want dan wordt deze vrije kijk op werk een nieuw keurslijf, en daar willen we nu net vanaf. Ik nodig je uit om een vorm te vinden die bij jou en jouw situatie past. Of dat nu één baan is, of meerdere naast elkaar. Of dat nu zelfstandig is of in loondienst. Neem de vrijheid om je werkende leven zo in te richten, dat je werk een van de aspecten in je leven is die uitdrukking geeft aan wie jij van nature bent en wat je kunt betekenen voor de ander, voor de maatschappij. Zodat werk geen moetje is, maar zin en plezier geeft aan je leven.

Overigens: de drie mensen uit de eerste alinea bestaan echt. Ze heten Emiel Broere, Karen Meijs en Jolanda Dietvorst. Wil je meer weten over hun interessante (loop)baan, nodig ze dan gerust uit op LinkedIn!

Op vrijdag 22 september 2017 heb ik tijdens de Noloc Week van de Loopbaan nog voor 2 mensen een plekje vrij voor een individuele coachwandeling van 5 kwartier in het Pagnevaartbos in Hoeven: om 09.00 uur en 10.45 uur. Ben of ken je iemand voor wie een coachwandeling kan helpen? Kijk dan hier voor meer informatie!

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn onlangs verschenen boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

KnopContact

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#3 Monica 27-09-2017 08:50
En wat dacht je van de 'multipotential '?
Citeer
 
 
#2 Karen Meijs 19-09-2017 09:05
Als je één keer in het diepe gesprongen bent dan is de tweede keer makkelijker en de derde keer durf je er zelfs van te genieten. Dat maakt wel dat je sneller een knoop doorhakt en minder geduld hebt voor het tempo van de ander. Soms is dat krachtig en soms frustrerend.

Zorgen dat je niet aan één werkgever of één functie gebonden bent maakt je op lange termijn ongetwijfeld relaxter, je weet dat er altijd ruimte is om iets anders te gaan doen of om op een creatieve manier invulling te geven aan je werkende leven. En het klopt wat je schrijft: werken aan je geluk is niet vanzelfsprekend , wel een keuze die je steeds opnieuw kunt maken!
Dus begin aan die nieuwe pagina of zelfs dat nieuwe hoofdstuk. En lees zo nu en dan nog eens terug hoe ver je al bent gekomen :-)
Citeer
 
 
#1 Karen Meijs 19-09-2017 09:03
Fijn dat je hier aandacht aan geeft Jamie en ik voel me vereerd dat ik één van de voorbeelden ben.

Het hebben van meerdere banen, passies etc., zorgt voor het ontwikkelen van een andere omgang met werk. Mogelijk is het ook gebonden aan leeftijd / levensfase / tijdsgeest. Bij mij is dit tot stand gekomen door te experimenteren en door (spannende!) keuzes te maken. Op de keuzes die ik gemaakt heb, waaronder het beëindigen van vaste contracten van "goede banen" bij grote organisaties, kijk ik positief terug. Het lijkt me voor werkgever én werknemer leerzaam om de balans op te maken: halen wij nog het beste in elkaar naar boven?
Citeer
 

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!