Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Je innerlijke angsthaas de baas

Van alle stemmen in mijn hoofd is de angsthaas misschien wel de oudste. Nee, ik hoor niet werkelijk stemmen in mijn hoofd, ik bedoel die niet-helpende gedachten die graag proberen mijn gedrag zo te sturen dat ik niks onderneem. Het zijn de gedachten van een angsthaas die me het liefst overal voor wil behoeden en de ontvangst van mijn innerlijk kompas verstoort. Als je met het idee speelt om iets te veranderen aan je werkende leven, ken jij ‘m vast ook. De vraag is: kun je ‘m ook de baas?

Bange vrouw

“Kijk je wel goed uit?”
Je innerlijke angsthaas is de stem die je bij elke stap die je overweegt te zetten, wijst op de enorme risico’s die je zult lopen. Die daarin schromelijk overdrijft, al denkt hij zelf van niet. En die te pas en te onpas argumenten aandraagt waarom het vooral beter is om niets, maar dan ook helemaal niets te veranderen. Het is een stem die zijn oorsprong veelal vindt in de vader of moeder die je naroept:

“Doe je wel voorzichtig?”
“Kijk je wel goed uit?”
“Pas je op dat je niet valt?”

Anemoonvis Marlin uit de Disney-Pixarfilm ‘Finding Nemo’ is hiervan een prachtig voorbeeld. Wanneer zijn vrouw en hun honderden eitjes zijn opgevreten door een grote vis, belooft hij het ene eitje dat over is dat hij hem niks zal laten gebeuren. Later in de film, wanneer Nemo vermist is in de oceaan, levert dat een grappig gesprek op tussen Marlin en Dory (die Nemo’s naam niet kan onthouden en hem Harpo noemt, maar dat terzijde):

Marlin: I promised I'd never let anything happen to him.
Dory: Hmm. That's a funny thing to promise.
Marlin: What?
Dory: Well, you can't never let anything happen to him. Then nothing would ever happen to him. Not much fun for little Harpo.

De angsthaas verinnerlijkt
‘Zorgen dat er niets met je gebeurt’ is een logische en ook prima belofte van een vader wiens vrouw en honderden potentiële kinderen zojuist zijn opgegeten. Het zijn ook prima aanwijzingen voor de verzorging van een kind van 3 maanden. Maar niet voor een kind van 25. Of 38. Of 54. Helaas hebben we die stem zo verinnerlijkt, dat we onszelf in gedachten nog regelmatig zo toespreken. Ook in onze loopbaan. Kijk maar:

“Zou je dat wel doen, van baan veranderen? Nu weet je wat je hebt...”
“Pas je wel op met dat gesprek met je leidinggevende? Straks denkt ze dat je weg wilt...”
“Is die opleiding wel handig? Daar is vast geen werk in te vinden...”

Die angsthaas doet zijn (of haar) werk met de beste bedoelingen. Hij probeert je te beschermen. En ooit had-ie, net als de stem van Marlin, een functie in je leven. Maar nu helpt deze stem je eerder van de regen in de drup. Not much fun for little you. En fun in je werk is nu net wat je wel wilt!

Hoe vaak laat jij jezelf tegenhouden?
Je angsthaas kun je alleen de baas worden door ‘m eerst te onderzoeken. Elke keer als je onrust voelt van binnen, als je gedachten in kringetjes draaien of als een waarschuwende opmerking van een ander hard aankomt, vraag je jezelf af of je angsthaas aan het woord is en wat hij precies zegt. Het kan helpen om dat op te schrijven in een dagboek, of om in een gesprek met een coach je gedachten te ontrafelen. Dat kan pijnlijk zijn, want dan besef je ineens hoe vaak je jezelf laat tegenhouden. Maar het is ook nuttig, want dan weet je tenminste met wie je te maken hebt.

En dan? Flikker je die angsthaas dan uit het raam zoals we hier in het Brabant met carnaval met onze schoonmoeders doen? Nee, dat klinkt meer als een actie van je innerlijke puber. Wees een beetje mild voor je angsthaas. Hij doet ook maar zijn best. Bedank hem voor zijn bezorgdheid en laat hem vervolgens vriendelijk maar beslist weten dat je je niet meer door hem laat leiden. Dat klinkt ongeveer zo:

“Ik hoor dat je me probeert te waarschuwen. Dankjewel, maar dat is nu niet nodig. Ik kan het alleen. En ik doe het alleen.”

Probeer maar eens uit welke woorden bij jou passen. Woorden die een reactie zijn op wat jouw angsthaas precies zegt, werken het best. Zoals je ziet, zegt die van mij dat ik het niet alleen kan. Grote kans dat die van jou net iets anders zegt.

En vervolgens ga je je eigen weg. Dat kan een andere zijn dan je angsthaas voor ogen had. Of alsnog dezelfde. Het is aan jou!

Zou je wel stappen willen zetten in je loopbaan, maar vind je het ook spannend? Zou je wel willen onderzoeken wat voor werk nu echt bij je past, maar ben je bang dat je daar dan ook iets mee moet doen? Loopbaancoaching in de natuur kan je helpen! Kijk hier voor meer informatie over het loopbaanprogramma 'Werk vanuit je natuur'.

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn onlangs verschenen boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

KnopContact

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#1 Pascale M Stienen 11-12-2017 22:16
beste Jamie, mijn complimenten: wat heb je dat knap verwoord: dat fenomeen van innerlijke angst waardoor we ons kunnen laten tegenhouden om in actie te komen... Wie heeft niet, meer of minder vaak/hevig, last van de innerlijke angsthaas?

Dank dan ook voor je praktische advies erbij: gratis;-)
Citeer
 

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!