Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Vleugels als Jorien ter Mors

“Ik heb natuurlijk niet de meest stabiele carrière. En ik weet dat als ik goed ben, dat ik iets heel bijzonders kan doen. Dat is vandaag gewoon weer gebeurd en dan is de gedachte aan mijn vader extra bijzonder.”

“Haal je daar extra kracht uit?”

“Ja... Ja... Ik dacht zelfs nog tijdens de race op het laatste rechte stuk ‘pap, kom, help me’.”

Half Nederland zag deze dialoog tussen Olympisch schaatskampioen op de 1000 meter Jorien ter Mors en Studio Sportwinter-presentator Henry Schut. En half Nederland zag hoe oud-schaatser Erben Wennemars vervolgens naast Ter Mors op de bank kroop en haar troostte door samen nog eens naar haar gouden race te kijken.

Kippenvel.

Jorien Ter Mors

Kracht putten
Gelooft half Nederland dan ook dat de overleden vader van Ter Mors haar persoonlijk aan de overwinning heeft geholpen? Ik vermoed van niet. Ik weet ook niet of Ter Mors dat zelf zo ziet. Wat ik wel geloof, is dat ze, zoals Schut heel goed vroeg, kracht put uit de gedachte dat hij bij haar is. Natuurlijk, ze moet het zelf doen, daar op dat ijs in PyeongChang, maar dat hij er is sterkt haar. En geeft haar vleugels op die laatste meters.

Nu zijn de meesten van ons geen Olympische sporters. Maar dat maakt de prestaties die het leven van ons vraagt niet minder groot. Op alle gebieden van ons leven worden we uitgedaagd. En zeker op de momenten wanneer het moeilijk is, kunnen we wel wat extra kracht gebruiken. Zo ook in je werk. Wanneer je niet goed in je vel zit bijvoorbeeld, of niet goed weet wat je moet doen. Wanneer je ontslagen bent, of door je energiereserves heen, of conflicten hebt met leidinggevenden of collega’s. Wanneer de weg voor je nog lang is, je voor een moeilijke beslissing staat of wanneer je niets anders rest dan dat wat er is te verduren. Het lijkt alsof het leven je dan tegenwerkt. Toch kan het leven zich juist in die momenten verrassend van zijn mooiste kant laten zien.

Sterker dan je dacht
Kijk maar eens terug naar je eigen leven. Kun je een moment herinneren waarop je voelde dat je, onverwacht, extra kracht kreeg of vond? Een moment waarop een knop omging, waarop je ineens wist wat je moest doen, of je tijdens een moeilijke periode toch kon doorzetten? Een moment waarop je sterker bleek dan je dacht?

Iemand vertelde me eens hoe krachtig ze zich had gevoeld bij haar bevalling. Het ging moeilijk, maar ze wist te vertrouwen op haar lichaam en leidde zo zelf haar bevalling in goede banen. Iemand anders vertelde dat toen haar beste vriendin overleed, ze ineens, diep van binnen, wist dat ze klaar was voor een kind. Ja, er verdween een leven, een leven dat onvervangbaar was. Maar er kwam ook een leven bij, een leven waarvoor ze eerder nog niet open stond. Op die manier veranderde ze haar eigen levensloop. Weer iemand anders vertelde dat hij tijdens de zoveelste ruzie met zijn ouders ineens inzag dat het niet allemaal aan hem lag, wat hij wel altijd had gedacht. Daarna is hij zijn grenzen beter gaan aangeven en voelde hij hoe stevig hij op zijn eigen benen stond. Hij plukt daar nog steeds de vruchten van.

Eerst geloven, dan zien
Waar halen deze mensen op het moment suprême de kracht vandaan? Van boven, van binnen? Ik weet het niet. Wat me wel is opgevallen is dat je er niet op kunt gaan zitten wachten. Hij komt pas vrij als je al onderweg bent. Als je de uitdaging aangaat. Er middenin zit. Wat dus automatisch betekent dat je bij de start nog niet zeker weet of je genoeg kracht zult hebben. Dat weet je pas achteraf. Het is een kwestie van eerst geloven, dan zien. Het tegenovergestelde van geloven is niet voor niets weten, in plaats van twijfelen.

Dus sta je voor die moeilijke beslissing in je loopbaan, sta je aan het begin van een moeilijke taak of periode, dan hoef je helemaal nog niet te weten of je die aankunt. Je hoeft alleen maar te geloven dat je het zou kunnen en te hopen dat je onderweg, indien nodig, ergens extra kracht vindt die je vleugels geeft. Zoals Jorien ter Mors deed op het laatste rechte stuk.

Kun je wel wat vleugels gebruiken in je (werkende) leven? Heb je alleen geen idee waar je die vandaan moet halen, of hoe je überhaupt op weg kunt? Dan is loopbaancoaching in de natuur echt een aanrader. Door het wandelen, de natuur, de frisse lucht en de ruimte die ik je bied, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat je nu werkelijk wilt. En ook hoe je daarnaar op weg kunt gaan. Meer weten? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn onlangs verschenen boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#4 Jamie Nederpel Coaching 28-02-2018 11:32
Dank jullie wel Ans, Carola en Wilma!

Fijn dat je toch de moeite neemt om het artikel te lezen Carola, met één oog. Ik hoop dat het goed met je gaat. Met mij en mijn praktijk ook.

En dank je voor je mooie aanbeveling Wilma!
Citeer
 
 
#3 Wilma Evers 28-02-2018 10:10
Dank je wel voor dit prachtige artikel. Weer zo herkenbaar. Ik herinner me middag dat we gingen wandelen nog als de dag van vandaag. Zeker een aanrader, een inspiratiebron voor iedereen die letterlijk stappen wil gaan zetten. De eerste stap is uiteindelijk altijd de moeilijkste, maar levert zoveel op.
Citeer
 
 
#2 carola juffermans 27-02-2018 12:05
Bedankt voor je artikel. Het lezen gaat moeilijk met 1 oog, maar probeer het toch maar heb nu de hele dag de tijd. Het gaat toch wel goed met je praktijk? lees het steeds met plezier. sterkte en bedankt. tot ziens
Citeer
 
 
#1 Ans van Rijen-Zegers. 27-02-2018 12:04
Helemaal eens met wat je hierboven schrijft, Jamie!
Citeer
 

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!