Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Heb jij een bullshit baan? Doe de test!

Het was smullen in de media deze week. Trouw, NRC, De Volkskrant, Radio 1; allemaal besteedden ze uitgebreid aandacht aan werk en zingeving. Aanleiding was het boek ‘Bullshit jobs’ van de Amerikaanse antropoloog David Graeben, dat nu ook in het Nederlands is uitgebracht. Dat hij tijdens een volgens hem te kritisch interview met De Volkskrant tot twee keer toe boos wegliep heeft ongetwijfeld bijgedragen aan alle media aandacht. Waarvoor dank! Maar wat is dat, een bullshit baan? En hoe zit het met jouw baan?

Dilbert nutteloos werk

Bijdrage

Bullshit banen zijn banen waarvan de mensen die erin werken zelf zeggen dat ze niets toevoegen aan de maatschappij. Graeben zegt dat 37-40% van de werkenden dat vindt van zijn of haar baan. Hij baseert zich op twee onderzoeken; een daarvan is een onderzoek dat Schouten en Nelissen in 2017 deed onder 1900 Nederlandse respondenten, het andere is gedaan onder 843 Britten. Vanwege het dunne bewijs stond Graeber deze week in de Nederlandse media nogal onder druk. Toch komt het fenomeen bullshit banen niet uit de lucht vallen. Een omvangrijker onderzoek onder 100 duizend werkenden in 47 landen van economen Robert Dur en Max van Lent laat zien dat 8% van de werkenden vindt dat hij of zij in zijn/haar baan geen bijdrage levert aan de maatschappij. 17% twijfelt hieraan. Hoewel deze cijfers beduidend lager liggen, hebben we het bij elkaar opgeteld nog steeds over ruim 2 miljoen Nederlanders die vinden dat hun baan geen betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld, of daar op zijn minst aan twijfelen.

Doe de test
Wil je weten of jij ook een bullshit baan hebt, doe dan hieronder de test:

Vind je dat je in je baan een bijdrage levert aan de maatschappij?
O Ja
O Misschien
O Nee

Dat is het. Een kind kan de was doen.

Wat moet je hier nu mee? Stel je nu voor dat je dat je nee hebt ingevuld, of dat je bij de twijfelaars hoort. Hoe erg is dat eigenlijk, dat je je baan niet nuttig vindt voor de maatschappij?

Supergave baan
De helft van die 8% die dat vonden in het onderzoek van Dur en Van Lent vond dat namelijk helemaal niet belangrijk. Het kan best dat dat voor jou ook geldt. Het is ook niet gezegd dat je dan ongelukkig bent in je werk. Je kunt een supergave baan hebben zonder aantoonbaar maatschappelijk nut. Een baan waarin je je talenten maximaal inzet en je je volledige potentieel benut, maar niet direct voor de maatschappij. Onder die 8% zitten relatief veel kunstenaars, bij hen kan ik me zo’n gedachtegang goed voorstellen. Ook kunnen je leuke collega’s voor werkplezier zorgen, of de inhoud van je functie.

En wat als je vol overtuiging ja hebt aangevinkt? Heb je dan altijd zin om te gaan werken? Nee hoor, mensen die een ontzettend nuttige baan hebben in de zorg of het onderwijs kunnen daar ook doodongelukkig in worden. In het onderzoek van Dur en Van Lent zei werkelijk 0% van de verpleegkundigen en onderwijzers dat hun baan nutteloos is en toch wandel ik veel met mensen uit zorg, welzijn en onderwijs.

Werkelijk belangrijk
Bij alle onderzoeken is het dus steeds maar de vraag hoe het bij jou zit. Wat voor jou nuttig en zinvol is of dat je gelukkig maakt in je werk, hoeft voor een ander helemaal niet te gelden. Je collega met precies dezelfde baan kan die baan heel anders beoordelen. Als het om jouw eigen baan en loopbaan gaat, helpt het beter om je te bezinnen op de vraag wat je zelf nu eigenlijk werkelijk belangrijk vindt in je werk, dan te kijken naar wat anderen van hun baan vinden. Misschien staat maatschappelijk nut inderdaad hoog op je verlanglijstje. Maar het kan ook zijn dat andere dingen belangrijker voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan waardering, creativiteit, salaris, vrijheid, zekerheid, ontspanning of goed gevulde werkdag. Schrijf maar eens tien dingen op die je graag in je werk wilt terugzien en leg deze op volgorde van belangrijkheid. Leg vervolgens dat lijstje naast je huidige baan en zie wat je mist en wat je daar mogelijk aan kunt doen, binnen of buiten je huidige (bullshit) baan.

Jouw persoonlijke loopbaanwaarden (want zo noemen we die tien dingen) ontdek je echter alleen door zelf na te denken. Niet door een ander dat voor je te laten doen. Ook niet als die ander antropoloog, econoom, hoogleraar of onderzoeker is. Of loopbaancoach.

Krijg je weinig energie van je werk? Heb je het gevoel van 'is dit het nou'? Met loopbaancoaching in de natuur kom je erachter wat voor werk past bij wie je van nature bent en zet je stappen om ook vanuit je natuur te gaan werken. Zodat werk zin, energie en plezier geeft aan je leven. Meer weten? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling in het Pagnevaartbos in Hoeven!

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!