Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Wat heb jij gegeven in 2018?

“Christmas is the season of giving,” hoorde ik de Nederlandse soulzangeres Shirma Rouse vorige week op radio 1 zeggen. Een mooie gedachte die we, in navolging van Rouse, niet alleen hoeven te beperken tot de periode rondom Kerst. We geven immers het hele jaar door! Sterker nog; ons hele leven is een kans om de wereld te trakteren op wie we zijn. Om te doen wat we te doen hebben. De vraag is alleen... hoe dan?!

Gift

Ontdek jouw gave
De Amerikaanse psychiater David Viscott deed hierover een prachtige uitspraak: “The purpose of life is to discover your gift. The work of life is to develop it. The meaning of life is to give your gift away.” De uitspraak is juist in het Engels zo mooi doordat het woord ‘gift’ zowel cadeau als gave betekent. Een gave is iets wat je gegeven is en wat je op jouw beurt weer doorgeeft. Vaak zijn dat de dingen waarin je goed bent, de dingen die je leuk vindt om te doen en waarvan je houdt. Wanneer je iets doet waarbij je natuurlijke talenten nodig zijn en waarin je vanuit oorspronkelijke drijfveren bezig bent, kun je voelen wat je gave is.

Daar moet je volgens Viscott dus wel aan (blijven) werken. Wij zijn in Nederland eerder gewend om aan die kanten van onszelf te werken waarin we minder goed zijn. Het loont echter meer om jezelf te verbeteren op aspecten waarin je al goed bent. Bovendien is dat veel leuker! Talenten groeien door ze te trainen, door te oefenen, door te reflecteren op wat je doet en door te experimenteren.

De bedoeling is nadrukkelijk niet dat je je gave voor jezelf houdt. Het gaat er juist om dat je overvloedig bent met wat je kunt en wie je bent. Dat je jezelf weggeeft, zoals Viscott zegt. Dan voel je dat je leeft zoals je bedoeld bent.

Kijk naar wat je nu al geeft
Er lijkt een soort logische volgorde te zitten in Viscotts woorden. Eerst vind je uit wat je gave is, dan ontwikkel je die en vervolgens deel je die uit. Maar hoe kom je erachter wat je gave is? En wanneer is die voldoende ontwikkeld om ermee de wereld in te gaan? Moet je jezelf dan tot die tijd ‘verstoppen’? Mijn inziens werkt het juist precies andersom. Je vindt je gave door te kijken naar wat je nu al geeft. En kijk dan niet naar die momenten waarop je zoveel geeft dat je leegloopt. Nee, kijk juist naar die momenten waarop het geven jou energie geeft. Naar momenten waarop je iets doet voor een ander, voor de goede zaak of voor de wereld dat je zelf ook leuk vindt om te doen. Niet alleen de waardering achteraf maakt het leuk, nee, het doen is al een beloning in zichzelf. Intrinsiek gemotiveerd noemen we dat. Het voelt belangeloos aan, omdat het jou zelf al plezier geeft. Het zijn die dingen waarvan je zegt ‘het was geen moeite’. Juist die kleine (maar soms ook grote) dingen wijzen je de weg naar je gave.

Het einde van het jaar is een natuurlijk moment om terug te kijken. We zijn wel gewend om terug te kijken naar wat er gebeurd is en wat we gedaan hebben. Laten we nu eens terugblikken op wat je dit jaar gegeven hebt. En juist als je nu denkt, ik geef helemaal niet zoveel, dan nodig ik je van harte uit om pen en papier te pakken en met de hand deze vragen over 2018 te beantwoorden:

  • Welke ‘kleine moeites’ heb jij dit jaar met plezier voor anderen gedaan?
  • Voor wie heb je die grote of kleine dingen gedaan?
  • Waaraan heb jij je energie gegeven, wat je ook energie gaf?
  • Voor welke projecten heb je op je werk graag ingezet?
  • Aan welke activiteiten buiten je eigenlijke werk om heb je tijd besteed, niet omdat het moest maar omdat je dat wilde?
  • Wie heb je dit jaar graag aandacht gegeven, en in welke vorm?
  • Aan wie heb je met liefde je liefde gegeven?
  • Wat heb je jezelf gegund?
  • Op welke kwaliteiten heb je de wereld getrakteerd?

 

Zonder twijfel zullen deze antwoorden je inspireren om ook in 2019 je gave verder te ontdekken, om deze nog meer te ontwikkelen en om te blijven geven. Want: living is giving. Ik wens je heerlijke Kerstdagen toe en een sprankelend nieuwjaar. In 2019 ontmoet ik je graag weer!

Vind je het lastig om in je eentje te ontdekken wat je drijfveren en talenten zijn? Kom je er niet goed achter wat jij te geven hebt in je werk en je leven? (Loopbaan)coaching in de natuur helpt je om te ontdekken wie je bent en wat je te doen hebt. Je leert de wereld te trakteren op wie je bent! Interesse? Mijn kennismakingswandelingen in het Pagnevaartbos in West-Brabant zijn gratis.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!