Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

Waarom ik buiten coach (en wat jij daaraan hebt)

‘Beter met planten’ is dit jaar het thema van de Nederlandse botanische tuinen. En dat gaat niet alleen over de geneeskrachtige werking van planten. De natuur doet ons goed. Beter, zelfs. Een wandeling in de natuur is een preventief medicijn tegen stress. Een medicijn op maat ook: mensen die last hebben van een hoge bloeddruk krijgen hiervan een lagere bloeddruk, terwijl bij mensen met een te lage bloeddruk die bloeddruk verhoogt tijdens een boswandeling. Dus: kom mee naar buiten allemaal!

Sprookjesbos Pagnevaart oktober 2015

Shinrin-yoku
Veel onderzoeken naar zulke effecten van de natuur vinden plaats in Japan. Nou is het daar nog harder nodig dan hier, de Japanners hebben niet voor niets een speciaal woord voor zo hard werken dat je er letterlijk dood bij neervalt (‘karoshi’). Gelukkig kent diezelfde Japanse taal ook het prachtige woord ‘shinrin-yoku’: langzaam door de bossen wandelen, in alle rust, een hele ochtend, middag of dag.
 
En shinrin-yoku is hot in Europa. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst zeven Nederlandstalige boeken over verschenen. De (onder)titels laten geen ruimte voor twijfel: ‘dompel je onder in het bos voor ontspanning en gezondheid’, ‘de helende kracht van bosbaden’ en ‘hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden’. Het ene boek is nog rijker gevuld met wetenschappelijk bewijs dan het andere (als je je afvraagt hoe het effect van een boswandeling wordt gemeten: ja, er gaan inderdaad proefpersonen met sensoren op hun hoofd het bos in!).
 
Sterker gevoel van welzijn
Dankzij het onderzoek van onder andere Yoshifumi Miyazaki van het Center for Environment, Health and Field Sciences in Japan weten we nu dat een boswandeling onder andere zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid cortisol (= het stresshormoon) in ons speeksel, voor een verlaging van de hartslag en voor een ontspannend effect op ons zenuwstelsel. Ook heeft hij met verschillende experimenten aangetoond dat we in het bos een sterker gevoel van welzijn ervaren, een groter gevoel van rust, een toename van frisse energie, een verbetering in onze emotionele balans en een vermindering van angst. De effecten van een boswandeling houden bovendien ook na de wandeling nog aan.
 
Het wordt dus met het onderzoek duidelijker: wandelen in het bos werkt ontspannend. Maar hoe bereik je dat ontspannende effect? Door te vertragen, met al je zintuigen open. Mensen die al eens met mij gewandeld hebben, weten dat ik erg langzaam loop. Slenter, haast. Ik noem het een ideaal mijmertempo. Probeer maar eens rustig na te denken en vervolgens je verhaal te doen terwijl je buiten adem met 6 km per uur door het bos stiert. Onmogelijk. “Te voet gaan staat haaks op de hectiek van het dagelijks leven,” verwoordt Wim Huijser het mooi in ‘De kracht van wandelen’. En dat is precies wat we doen.
 
Loop jezelf niet voorbij
Door het langzame tempo merk je je omgeving beter op. Je hoort een specht, ziet een ontsproten beukennootje dapper zijn weg naar het zonlicht zoeken en ruikt de natte aarde na een verfrissende regenbui. Wandelen is dé manier om te herontdekken waaraan je in je dagelijkse leven allemaal voorbij gaat. Niet alleen buiten jezelf, maar ook in jezelf. Welke wensen en verlangens kloppen aan jouw deur? Wat wil er in jouw leven ontspruiten? Welk deel van je ziel kan wel wat water gebruiken? De antwoorden op deze vragen vind je door al wandelend in de natuur stil te staan bij wat er werkelijk toe doet.
 
Dan helpt het dat je coach naast je wandelt. Door naast elkaar te wandelen voel je je vrijer om je gedachten hun eigen weg te laten zoeken. Je antwoorden op de vragen voelen als kruimels op een pad waarvan je vergeten was dat je die had neergelegd. En als het eens stil valt omdat je ergens van binnen een kwartje hoort vallen, of nog helemaal niet, dan voelt dat heel natuurlijk. De geluiden van het bos zijn er altijd. Je bent stil en toch in beweging. Hoe onduidelijk de te volgen route misschien ook lijkt, de bomen staan waar ze altijd staan, de seizoenen komen en gaan en je weet dat ook de regen nog ergens diezelfde dag ophoudt.
 
En er loopt iemand met je mee. Letterlijk.
 
Dat is waarom ik buiten coach.
 

Kom ook de ontspannende werking van een boswandeling ervaren! Zodat je in alle rust kunt ontdekken wat er werkelijk toe doet in je leven. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismakingswandeling in het Pagnevaartbos in West-Brabant.

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Reacties   

 
#2 Jamie Nederpel Coaching 18-04-2019 09:11
Dankjewel voor je mooie compliment Marieke! Fijn om te lezen. Het schrijven zelf doe ik al met veel plezier en dan is een reactie als de jouwe de kers op de taart :) Jij ook een fijne dag!
Citeer
 
 
#1 Marieke buijsse 17-04-2019 10:20
Wat lezen je artikelen toch fijn Jamie!
Dankjewel voor de inspiratie die je steeds weer deelt.
Fijne dag!
Groeten marieke
Citeer
 

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!