Inspiratie-artikelen

Ik zet je graag aan het denken. Over wie je van nature bent en welk werk daarbij past. Over wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt overwinnen. En ik inspireer je om dat ook daadwerkelijk te doen. Dat doe ik niet alleen tijdens een coachwandeling in de natuur. Ik hou ook van schrijven. Dus schrijf ik inspiratie-artikelen. Die vind je hier, en ook in mijn boek 'Het is altijd het goede weer'. Ik ben benieuwd tot welke gedachten en stappen ze je uitnodigen. Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel online staat en op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan hier aan!

2020 wordt weer geen rustig jaar (en dat is oké)

De afgelopen weken stonden LinkedIn en Facebook vol met terugkijk-posts. Het ene bewogene, hectische en intense 2019 na het ander kwam voorbij. Ik las over ontslagen, burn outs, scheidingen, ziektes, rechtszaken en sterfgevallen, maar ook over leuke life events als bruiloften, baby’s en nieuwe banen en huizen. En steeds weer kwam ik dat zinnetje tegen: ”Wat is er veel gebeurd dit jaar...” Hoe rijkgevuld ook, met de drukke decembermaand als klap-op-de-vuurpijl wensten veel mensen zichzelf een rustiger 2020 toe. Even een jaartje geen gedoe. En hoewel ik dat niet op sociale media deed, vertrouwde ik mijn dagboek, familie, vrienden en kapper datzelfde toe: ik hoop dat 2020 wat rustiger wordt. Helaas moet ik ons allemaal teleurstellen: 2020 wordt weer geen rustig jaar.

2020Ons leven hangt van life events aan elkaar
Het bewijs daarvoor vind je in je oude agenda’s. Kijk maar eens naar je leven tot nu toe. Wanneer heb jij voor het laatst in je volwassen leven een rustig jaar gehad? 365 dagen zonder groot project op het werk waardoor je veel meer werkte dan anders, een jaar zonder ziek kind/ouder/vriend, zonder een overlijden in de familie, zonder stress in je gezin of relatie, zonder bouw, verbouw of verhuizing, zonder coaching of therapie, zonder kind naar school/middelbare/op kamers/uit huis? En dan heb ik het nog niet gehad over een rustig jaar voor je lijf. Zwangerschap, operatie, overgang, ouder worden in zijn algemeenheid; het zijn allemaal gebeurtenissen die aandacht, tijd en energie vragen, bovenop ons toch al drukke leven. En op veel van die gebeurtenissen heb je geen enkele invloed. Ze gebeuren aan je.

Maak maar eens een lijst van alle jaartallen vanaf je 18e en zet bij elk jaar in steekwoorden de grote levensgebeurtenissen erachter. Ikzelf kon me bij slechts 2 jaren géén life event herinneren. En mijn leven is niet per sé turbulenter dan dat van anderen. De conclusie? Ons leven hangt van life events aan elkaar. Geen wonder dat we onszelf steeds opnieuw een rustiger nieuw jaar toewensen.

Not much fun
Maar wacht even. Is het leven daar niet het leven voor, voor life events?
Een leven zonder ‘events’, zonder gebeurtenissen, dat bestaat toch helemaal niet? Bovendien, moeten we dat eigenlijk wel willen? Vraag maar aan Dory uit Finding Nemo, waarin Marlin na het verdwijnen van zijn zoon Nemo uitroept: “I promised I'd never let anything happen to him!” Dory reageert met: “Hmm. That's a funny thing to promise. You can't never let anything happen to him. Then nothing would ever happen to him. Not much fun for little Harpo.” (Dat Dory Nemo’s naam steeds verhaspelt, is haar vergeven.)

Natuurlijk willen we wel vanalles meemaken. Zonder nieuwe projecten en doelen, zonder dingen om naar uit te kijken kan het leven saai en vreugdeloos worden. Alleen: we willen er het liefst controle over hebben en er bovenal geen stress van ondervinden. Dat we niet alles in de hand hebben, beginnen we inmiddels te beseffen. Maar wist je ook dat stress er altijd is? Ook leuke, zelfgeplande life events die lekker binnen je cirkel van invloed vallen, geven stress. En dat is maar goed ook. Geen stress is helemaal niet goed voor een mens, zegt neurowetenschapper Theo Compernolle. Intervalstress is beter dan te weinig stress. Positieve, kortdurende stress zorgt voor creativiteit, alertheid, concentratie en meer energie. Zonder dat dut je in.

Rust vinden in de volheid van het leven
De kunst is dan ook niet om er een rustig jaar van proberen te maken waarin niks gebeurt. Er gebeurt altijd iets, of je nu wilt of niet. En dat is oké. De kunst is om rust te vinden in de volheid die leven nu eenmaal met zich meebrengt. Want dat is wat Compernolle bedoelt met intervalstress: kortdurende stress afgewisseld met voldoende hersteltijd. Rust, dus. En die tijd voor rust is er in elk leven. Meer dan je denkt. Je moet ‘m alleen zien. En pakken.

Ik wens je een rijkgevuld 2020 toe, vol met liefde, energie en plezier. En ik gun je dat je meer dan genoeg verstillende momenten van rust en reflectie ziet én pakt.

 

Mocht je hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken, dan weet je me ook dit jaar weer te vinden. Bijvoorbeeld wanneer je: 

  • niet meer met plezier werkt;
  • een betere balans wilt tussen inspanning en ontspanning;
  • eigenlijk al wel weet wat je wilt, maar het nog niet goed durft;
  • meer tijd wil maken voor de Belangrijke Dingen en minder tijd aan je smartphone wil verliezen (we gaan weer digitaal vasten!)

Graag tot ziens in 2020!

 

KnopContact

Voorkant kaft Het is altijd het goede weer 18 mei 2017 01Wil je meer lezen over leven en werken vanuit je natuur? Lees dan mijn boek Het is altijd het goede weer. Vol inspiratie en inzichten op weg naar werk dat past bij wie je van nature bent!

 

Naar alle inspiratie-artikelen >>

Meer informatie

Wandelprogramma's
Wil je meer weten over loopbaancoaching in de natuur? Bekijk dan mijn wandelprogramma's.

Gratis kennismakingswandeling
Wil je ook ervaren hoe verhelderend en inspirerend loopbaancoaching in de natuur is? Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingswandeling.

Stuur mij gratis inspiratie!

Wil je elke drie weken gratis inspiratie in je mailbox? Dat kan! Laat dan hier je naam en mailadres achter:

 
 
 
 Alles ingevuld? Druk op enter!